Tunesië 

In Noord-Afrika grenzend aan Libië, Algerije en de Middellandse Zee ligt Tunesië. De oorspronkelijke taal is Berbers. Samen met andere landen in Noord-Afrika waarvan de taal Berbers was vormt Tunesië de ‘Maghreb’. Wanneer u naar Tunesië reist, dan moet u over de juiste documenten beschikken. Naast een geldig paspoort moet u bijvoorbeeld ook over een geldig verblijfsvergunning voor Tunesië beschikken. Een ander onderdeel waar u bij stil kunt staan zijn inentingen voor Tunesië.

Zijn er verplichte inentingen voor Tunesië?

Nee, er zijn geen verplichte vaccinaties die u moet hebben wanneer u naar dit land reist. Wel zis er een aantal belangrijke inentingen voor Tunesië die worden geadviseerd; ze zijn onder andere afhankelijk zijn van uw gezondheid, en de aard en duur van de reis.

Aanbevolen vaccinaties

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Vaccinaties voor langer verblijf

Naast de bovenstaande inentingen voor Tunesië kunnen er nog aanvullende vaccinaties aanbevolen worden door uw arts. Deze zijn persoons- of reisgebonden. Het betreft de onderstaande inentingen voor Tunesië.

BMR-vaccinatie

Een vaccinatie tegen mazelen alleen bestaat niet. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Hepatitis B-vaccinatie

Naast hepatitis A als inenting voor Tunesië kan uw arts ook een hepatitis B- vaccinatie aanbevelen. Dit geldt zeker wanneer u langer dan 3 maanden in Tunesië zal verblijven. Hepatitis B wordt veroorzaakt door een virus en leidt tot een infectie van de lever. Dit virus is besmettelijk en komt voor in sperma en bloed. 

Rabiës

Hondsdolheid, oftewel rabiës, is een ernstige infectie van de hersenen dat wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus kan overgebracht worden door speeksel van besmette zoogdieren (in Tunesië vooral zwerfhonden).  Denk bijvoorbeeld aan een lik, krab of beet. Een rabiës- vaccinatie bestaat uit 2 prikken. Slikt u echter medicijnen die uw afweer verlagen? Dan zal de vaccinatie iets anders verlopen. Raadpleeg hiervoor uw arts.

Andere gezondheidsrisico’s Tunesië

Ten slotte zijn er nog een paar gezondheidsrisico’s waarmee u te maken kunt krijgen als u in Tunesië reist. 

Reizigersdiarree    

Vaak krijgen reizigers te maken met diarree. Dit komt niet altijd door besmetting met bacterie of virus maar kan ook veroorzaakt worden door vermoeidheid, de reis of de verandering van voedsel. Drink voldoende water (uit flessen) omdat diarree uitdroging kan veroorzaken. Bij ernstige diarree is het aan te raden diarreeremmers te gebruiken. Zorg dat u die uit Nederland meeneemt.     

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken