Afghanistan 

Afghanistan ligt tussen Pakistan, Turkmenistan, Oezbekistan en Iran in Centraal-Azië. Voor de meeste mensen is Afghanistan alleen bekend als het land dat verscheurd is door oorlogen, aanslagen en de taliban maar het heeft ook een andere kant. Mooie dorpen met vruchtbare grond, oude forten, boeddhistische plaatsen, moskeeën, waaronder de blauwe moskee van Mazar-i-Sharif en andere heiligdommen. Het nationale park Band-e-Amir, met daarin 6 meren die een bonte schakering van blauwtinten kennen en het Hindu-Kush gebergte met zijn imposante toppen, gletsjers en de canabis die zelfs in dit uiterst barre klimaat groeit. Wanneer u een reis gaat maken naar Afghanistan heeft u een geldig paspoort nodig en een visum. Lees voordat u een reis boekt het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

In het onderstaande overzicht vindt u alle informatie over vaccinaties en gezondheid die u nodig heeft voor uw vertrek.

Verplichte inentingen

Er geldt sinds 2 december 2021 een verplichting tot poliovaccinatie ( DTP). De noodzaak om een bewijs van gele koorts vaccinatie bij de grens te laten zien is opgeheven.

Aanbevolen vaccinaties 

In Afghanistan komen andere ziektes voor dan in Nederland. Ondanks dat er geen verplichte vaccinaties zijn, kan het wel wenselijk zijn vaccinaties te overwegen. Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden aan iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit 2 injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

BMR-vaccinatie

Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie infectieziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen, in Afghanistan veel voorkomend, wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Tyfus vaccinatie

In Afghanistan komt tyfus veelvuldig voor. Tyfus wordt veroorzaakt door een salmonella bacterie en komt voor in urine en ontlasting. Op plaatsen waar de hygiëne niet optimaal is bestaat de kans tyfus op te lopen. Bespreek met arts of adviseur of tyfus vaccinatie verstandig is.

Vaccinaties bij een langer verblijf

Er gelden extra adviezen omtrent vaccinaties als u van plan bent om langer dan drie maanden in het land te blijven. Bespreek uw situatie met uw arts voor een persoonlijk vaccinatieadvies.

Rabiës

In Afghanistan kunt u te maken krijgen met de infectieziekte rabiës. Deze ziekte komt voor bij wilde zoogdieren en zwerfhonden. Om besmetting te voorkomen dient u direct contact met wilde zoogdieren zoveel mogelijk te vermijden. Deze inenting wordt geadviseerd bij een verblijf dat langer duurt dan drie maanden. De vaccinatie bestaat uit twee injecties met een interval van een week. 

Hepatitis B

De ziekte hepatitis B wordt veroorzaakt door een virus die uw lever infecteert. Voor bescherming tegen deze ziekte heeft u drie inentingen nodig, waarna u voor de rest van uw leven beschermd bent.

Tuberculose

Tuberculose komt vaker voor in Afghanistan. Omdat keuze voor maatregelen tegen tbc afhankelijk is van bepaalde factoren raden wij u aan om voor vertrek uw plannen met een arts te bespreken. De arts kan u een goed advies geven over de noodzaak van een tuberculose vaccinatie. Wanneer vaccinatie of ander tuberculose controle wenselijk is zal de arts of adviseur u verwijzen naar de tuberculose afdeling van de GGD.

Malaria

In Afghanistan komt in de gebieden < 2500 m malaria voor. Benodigde bescherming tegen malaria kan verschillen per gebied. Soms is het slikken van anti malariamiddel nodig. Laat u  voorlichten door arts of adviseur. Zorg in elk geval dat u bedekkende kleding draagt en uzelf goed insmeert met muggenspray die DEET bevat

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken