Algerije 

Algerije is een groot land in het noorden van Afrika. Algerije heeft een kuststrook van bijna 1000 km aan  de Middellandse Zee. Daar wonen ook de meeste Algerijnen. Achter de kustlijn ligt het Atlasgebergte met een mediterraan klimaat en vruchtbare grond. In het zuiden van het land begint de Sahara die ongeveer 90% van het land beslaat. De hoofdstad is Algiers, waar je de enorme botanische tuin van bijna 200 jaar oud vindt en het Monument van de Martelaren. In Algerije ook talloze ruïnes en oude nederzettingen, waarvan de meest populaire die in Tipaza zijn. Aan de rand van de woestijn ligt de oude stad Ghardaïa waar je tapijten van geitenhaar kunt kopen. Deze stad ligt met een aantal traditionele dorpen in een vruchtbare vallei. Als je geen hoogtevrees hebt kan je een wandeling over de Sidi MÇid brug niet aan je voorbij laten gaan. Daarvoor moet je naar de oostelijke stad Constantine reizen. De stad is door een diepe kloof in tweeën gedeeld en kent vele bruggen.Wanneer u naar Algerije afreist heeft u als Nederlander een paspoort nodig dat langer geldig is dan 6 maanden. Daarnaast dient u een visum aan te vragen bij de Algerijnse ambassade. Lees hieronder welke vaccinaties en gezondheidsadviezen we voor u hebben.

Aanbevolen vaccinaties Algerije

Gele koorts

In Algerije komt gele koorts niet voor. Mocht u in de 7 dagen voordat u naar Algerije afreist in een land zijn geweest waar gele koorts wel heerst, dan verplicht Algerije u voor aankomst in het land een  vaccinatie tegen gele koorts halen.

Hepatitis A

Het wordt sterk aanbevolen u te laten inenten tegen hepatitis A alvorens u naar Algerije vertrekt omdat u waarschijnlijk in minder hygiënische omstandigheden bent dan thuis. Hepatitis A wordt overgedragen door water dat besmet is met deze ziekte. Er bestaat een combinatievaccin tegen hepatitis A en B. Bespreek ruim voor vertrek met een arts welke vaccinaties u nodig heeft en welke niet.

Hepatitis B

Wanneer u voor langere tijd naar Algerije gaat, adviseren wij u de hepatitis B-vaccinatie  te overwegen. Hepatitis B wordt veroorzaakt door een virus en kan leverontsteking geven. In 2011 is de vaccinatie aan het Rijksvaccinatieprogramma toegevoegd als: het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB.  Bespreek met de arts of vaccinatie overwogen dient te worden. Mocht u ook het hepatitis A vaccin nog missen, kunt u dit combineren door gebruik te maken van het combinatievaccin.

DTP

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP-vaccinatie wordt ook in het RVP gegeven. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Tuberculose

Tuberculose (TBC) komt voor in Algerije. Het kan dan ook verstandig zijn om uzelf hiertegen te beschermen. Neem daarbij in acht dat dit per persoon kan verschillen. Bespreek dit voor vertrek met uw arts of een andere deskundige.

Mazelen

Het vaccin tegen de mazelen zit sinds 1976 in het Rijksvaccinatieprogramma. Sinds 1987 is het vaccin gecombineerd met de bof en rodehond als: het BMR vaccin. Mocht u nog niet gevaccineerd zijn tegen de mazelen en ook geen mazelen hebben doorgemaakt, dan doet u er verstandig aan om u te laten vaccineren voordat u naar Algerije afreist. Een vaccinatie tegen de mazelen is voldoende. Er wordt geen een vaccinatie tegen BMR gegeven.

Malaria

In 2019 verklaarde de WHO Algerije malaria vrij. Het is niet nodig om u te beschermen tegen malaria. Mocht u naar het  zuiden van Algerije reizen, dan is het belangrijk dat u zich laat adviseren over de situatie ter plaatse. In de landen ten  zuiden van Algerije komt malaria namelijk nog wel voor. Plan uw reis ruim voor vertrek. Voor het voorkomen van muggenbeten kunt u altijd DEET houdende producten gebruiken.

Gezondheidsrisico’s in Algerije

Naast de infectieziektes die in Algerije voorkomen is reizigersdiarree een veelvoorkomende ongemak. Het is een infectie van het darmkanaal. Reizigersdiarree kunt u al snel oplopen door bijvoorbeeld besmet drinkwater te drinken of besmet voedsel te eten. Rauw voedsel of waterhoudend voedsel als fruit zijn vaak de boosdoeners. Let daarom op wat u eet en drinkt. In Algerije komen soa’s ook meer voor. Zo komt ook hiv/aids  in dit land voor. Let daarom goed op en waarborg uw veiligheid.

Schistosomiasis

In het zoete water van de rivieren en meren in Algerije leeft de zoetwaterslak. Een gevolg hiervan is dat schistosomiasis, ook wel bekend als bilharzia, voorkomt in Algerije. De zoetwaterslak is tussengastheer van de schistosomiasis wormen. De larven komen via de zoetwaterslak op uw huid. Er is geen vaccinatie tegen schistosomiasis. Vermijd daarom stilstaande watertjes. Na contact met het water dient u contact op te nemen met uw arts. Hij of zij zal u een ontwormingsmiddel voorschrijven. Wanneer u niet in contact komt met oppervlaktewater, dan bent u in principe veilig.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken