Bangladesh 

Bangladesh ligt in Zuid-Azië en wordt omringd door de landen India en Myanmar. De kust bestaat voornamelijk uit de delta van de rivieren de Ganges en Brahmaputra. Bangladesh is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Vakantie in Bangladesh is avontuurlijk omdat de toeristenindustrie nog in de kinderschoenen staat. Het land heeft een tropisch klimaat met milde droge winters  en hete vochtige zomers. Ideaal voor de enorme theeplantages in het land. Breng een bezoek aan de mangrovejungle waar nog tijgers in het wild leven. Trek diep de delta in om het plattelandsleven te ervaren of strek je heerlijk uit op het ultieme bountystrand van St. Martins Island. Veel te zien en te ontdekken voor de avontuurlijke reiziger. Voor een reis naar Bangladesh heeft u paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig is en een visum. Dit visum ( kosten€ 37) kunt u regelen bij de ambassade in Nederland of in het land zelf. Op het gebied van gezondheid valt ook nog een en ander te regelen vóór uw reis. Lees hieronder welke vaccinaties wij u adviseren.

Verplichte vaccinaties voor Bangladesh?

Voor Bangladesh is een gele koorts vaccinatie verplicht als u komt uit een land waar deze ziekte heerst. Ook als u alleen daar in transit bent geweest. Bespreek dit met de adviseur tijdens uw bezoek en bedenk dat een vaccinatie 10 dagen voor uw aankomst in Bangladesh gegeven moet zijn.

Aanbevolen vaccinaties Bangladesh 

Voor Bangladesh worden de standaard reizigersvaccinaties DTP en hepatitis A en buiktyfus aanbevolen. In het land geldt een verhoogde kans op de mazelen. Daarom is een BMR vaccinatie (bof, mazelen en rode hond) onmisbaar. Vanaf 1976 zit de mazelenvaccinatie in het RVP.  Bent u voor 1976 geboren en heeft u geen mazelen gehad, dan wordt een BMR vaccinatie sterk aangeraden. 

Omdat in Bangladesh veel water is, is de kans op muggensteken door een geïnfecteerde mug groot. Tegen muggen bestaan nog geen vaccinaties.

DTP- vaccinatie

De DTP-vaccinatie beschermt tegen de ziektes difterie, tetanus en polio. Deze ziektes komen in Nederland nauwelijks meer voor omdat de meeste inwoners gevaccineerd zijn middels het RVP.  De laatste vaccinaties DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar.

Mocht de laatste vaccinatie DTP langer dan 10 jaar geleden zijn dan is het dringende advies deze vaccinatie voor uw reis te gaan halen.

Hepatitis A 

Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Hepatitis A wordt overgedragen door contact met, door ontlasting besmet voedsel  of drinkwater. De vaccinatie bestaat uit twee delen. De eerste vaccinatie geeft bescherming voor een jaar. Na de tweede vaccinatie, minimaal zes maanden na de eerste, bent u beschermd tegen hepatitis A voor 30 jaar.

Andere handige reisadviezen

Veel ziektes ontstaan in Bangladesh door muggen. Denk aan ziektes zoals schistosomiasis, zika, Japanse encefalitis. Er wordt daarom ook geadviseerd u goed te beschermen tegen deze kleine beestjes. Muggenspray met DEET is een onmisbaar product op deze reis. Het verlicht de jeuk bij een muggenbeet en voorkomt ook dat u gebeten wordt. Verder zijn klamboes handig om mee te nemen. Zo houdt u de beestjes op afstand. Naast ziektes die veroorzaakt kunnen worden door muggen, is een veelvoorkomend probleem voedselvergiftiging. Let goed op met wat u eet. Mocht het toch fout gaan, is het ook handig om middelen mee te nemen die u helpen tegen het uitdrogen. Ook malaria wordt overgebracht door muggen. In het zuiden, met de grens van Myanmar komt malaria voor. Soms is het naast de hierboven beschreven preventieve middelen ook nodig om antimalariamiddelen te slikken. Bespreek dit met arts of adviseur.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken