Zuidoost-Azië

Bent u van plan naar een land in Zuidoost-Azië te reizen? Dan kan het zijn dat u zich moet laten vaccineren tegen bepaalde ziektes die daar voorkomen. Dit prachtige deel van Azië bestaat uit de volgende landen:

In ieder land in Zuidoost-Azië zijn er verschillende gezondheidsrisico’s waar u mee te maken krijgt wanneer u het bezoekt. Voor een aantal van deze risico’s kunt u zichzelf beschermen door vaccinaties Zuidoost-Azië te overwegen. 

Zijn er verplichte Zuidoost-Azië vaccinaties?

Nee, kort gezegd zijn er geen Zuidoost-Azië inentingen verplicht. Wel zijn er in de meeste landen van Azië verplichtingen voor het inenten tegen de gele koorts als u voor het arriveren in Azië in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt. Denk hierbij aan landen in Afrika en Zuid Amerika. Reist u vanuit Nederland? Dan is er geen gele koorts vaccinatie verplicht voor het reizen naar Zuidoost-Azië.

Ook zijn er verplichte vaccinaties tegen polio wanneer u langer dan 4 weken in de Filipijnen of Maleisië verblijft. Is dit het geval? Zorg er dan voor dat u de laatste vaccinatie tegen polio niet later dan twaalf maanden voordat u het land weer verlaat hebt gekregen.

Aanbevolen Zuidoost-Azië vaccinaties

De aanbevolen vaccins voor Zuidoost-Azië zijn in het algemeen voor ziektes waar reizigers regelmatig mee te maken krijgen in dit deel van de wereld. Zorg ervoor dat u uw reisplannen goed bespreekt met uw arts, zo weet u zeker dat u optimaal beschermd op reis gaat. Vervolgens kunt u zorgeloos reizen in Zuidoost-Azië. De onderstaande Zuidoost-Azië vaccinaties worden regelmatig aanbevolen aan alle reizigers die voor een periode in dit bijzondere werelddeel verblijven.

DTP vaccin

Als u naar een land in Zuidoost-Azië wilt reizen, wordt het aanbevolen een DTP inenting te doen. In het DTP vaccin zijn de ziektes difterie, tetanus en polio opgenomen. Deze ziektes komen in Nederland weinig voor. Echter betekent dat niet dat u één of meerdere van deze ziektes niet kunt oplopen in het buitenland. Vandaar dat het DTP vaccin aangeraden kan worden door uw arts als een van de Zuidoost-Azië vaccinaties. Bent u geboren na 1 januari 1950? En heeft u alle kindervaccinaties gehad? Dan hoeft u enkel één prik te ontvangen en bent u 10 jaar beschermd. Mocht u geen kindervaccinaties ontvangen hebben, dan wordt aangeraden om drie prikken toe te laten dienen.

Hepatitis A-vaccinatie

Besmettelijke geelzucht (hepatitis A), is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Het hepatitis A vaccin is een van de aanbevolen Zuidoost-Azië inentingen omdat dit in ontlasting besmet voedsel of drinkwater kan voorkomen. Let er op dat een complete vaccinatie tegen hepatitis A uit twee prikken bestaat. De eerste prik geeft een jaar bescherming. Vervolgens kunt u een tweede prik na 6 maanden of later krijgen. Na de tweede prik bent u beschermd tegen hepatitis A voor 30 jaar.

Persoons- en reisgebonden Zuidoost-Azië vaccinaties

De bovenstaande vaccinaties zijn niet de enige die u kunt krijgen als Azië inentingen. Zodra u een gesprek met uw behandelende arts aangaat kunt u de reis in detail bespreken. Vanuit dit gesprek kunt u aanvullende Zuidoost-Azië vaccinaties aanbevolen krijgen. Om deze reden worden dit persoons- en reisgebonden vaccinaties genoemd.

Als u naar een land in Zuidoost-Azië gaat reizen, dan kan uw behandelend arts  aanvullende vaccinaties adviseren voor de volgende ziektes:

Overige gezondheidsrisico’s in Zuidoost-Azië

Naast ziektes waar vaccinaties tegen kunnen beschermen komen er ook ziektes in Zuidoost-Azië voor waar geen vaccins beschikbaar voor zijn. Zo bestaat er de mogelijkheid om de ziekte schistosomiasis op te lopen. Dit is een infectie die wordt veroorzaakt door de larven van een waterslak die in zoete wateren voorkomen. Deze infectie heeft als gevolg een jeukende uitslag, koorts en zelfs gedeeltelijke verlamming. Vermijd daarom contact met zoetwater oppervlakken. 

Een ander voorbeeld van een gezondheidsrisico waar geen Zuidoost-Azië vaccinatie voor bestaat is reizigersdiarree. Dit is een acuut opkomende diarree die  tot uitdroging kan leiden. Door water uit een goed gesloten fles te drinken en geen rauw voedsel te consumeren, kunt u de kans op reizigersdiarree in landen binnen Zuidoost-Azië aanzienlijk verminderen. Zo verlaagt u de waarschijnlijkheid om bepaalde bacteriën die de diarree veroorzaken tot u te nemen.

Overdraagbare ziektes door muggen

In bepaalde landen Zuidoost-Azië kunnen muggen voorkomen die ziektes met zich meebrengen die overdraagbaar zijn op mensen. Voorbeelden hiervan zijn chikungunya, dengue en/of dengue. Voor de meerderheid van de door muggen overdraagbare ziektes is echter geen Azië vaccinatie beschikbaar. Verder zijn er in bepaalde gebieden in Zuidoost-Azië muggen die malaria met zich meebrengen. Bespreek met uw behandelend arts of hier een vaccinatie voor nodig is. Mogelijk hoeft u alleen malariapillen mee te nemen, dit is afhankelijk van uw situatie.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken