Vietnam 

Vietnam is voor Nederlanders een populaire reisbestemming. Het land biedt een mooie combinatie van indrukwekkende cultuur en prachtige natuur. Toch is het voor uw reis naar Vietnam van belang dat u vooraf goed kijkt welke vaccinaties nodig zijn voor Vietnam. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen verplichte vaccinaties en aanbevolen vaccinaties. Op deze pagina vindt u alle informatie over de vaccinaties Vietnam.

Verplichte inentingen Vietnam 

Voor Vietnam zijn geen verplichte inentingen. 

Aanbevolen Vietnam inentingen 

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP- vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

BMR-vaccinatie

Er is mazelen in Vietnam. Daarom wordt vaccinatie aanbevolen. Een vaccinatie tegen mazelen alleen bestaat niet. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag.  Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Vaccinaties wanneer u langere tijd in Vietnam bent

Bent u van plan om voor langere tijd naar Vietnam te reizen? Dan worden deze vaccinaties aangeraden:

Buiktyfus

Buiktyfus wordt veroorzaakt door de salmonellabacterie en kan in voedsel of water voorkomen. Het advies om u te laten vaccineren tegen buiktyfus hangt in grote mate af van uw exacte bestemming, uw reisduur en uw persoonlijke gezondheid. Het wordt aangeraden om de vaccinatie te halen wanneer u langer dan drie maanden in Vietnam of omliggende landen gaat verblijven. De vaccinatie tegen buiktyfus bestaat uit één prik en beschermt 60 tot 70% tegen de ziekte, gedurende drie jaar. 

Hepatitis B

Wanneer u voor een langere periode naar Vietman gaat adviseren wij u om de hepatitis B- vaccinatie te overwegen. In 2011 is de vaccinatie aan het Rijksvaccinatieprogramma toegevoegd als: het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB.  Ook in de zorg wordt deze vaccinatie gegeven. Bespreek met de arts of vaccinatie overwogen dient te worden. Mocht u ook het hepatitis A vaccin nog missen, kunt u dit combineren door gebruik te maken van het combinatievaccin. Voor bescherming tegen deze ziekte krijgt u drie prikken. De tweede prik volgt een maand na prik één, de derde prik volgt dan vervolgens na vijf maanden. Na deze prikken bent u levenslang beschermd, al wordt dat na de laatste prik nog wel een keer gecontroleerd middels een bloedtest. 

Tuberculose

Tuberculose is een besmettelijke ziekte die door hoesten wordt overgedragen. Wanneer u drie maanden in Vietnam gaat verblijven, raden we aan zich goed te laten voorlichten over tuberculose. 

Rabiës (of hondsdolheid)

Rabiës is een ernstige infectie van de hersenen en wordt overgebracht via speeksel van besmette zoogdieren. Rabiës – wellicht beter bekend als hondsdolheid – is in vele gevallen dodelijk. Laat u dus vaccineren. Deze bestaat uit twee prikken. 

Overige gezondheidsrisico’s

Er zijn nog enkele andere risico’s met betrekking tot uw gezondheid wanneer u naar Vietnam reist. Een daarvan is malaria

Malaria

Dit komt in Vietnam voor. Voor sommige delen van het land luidt het advies om een noodbehandeling mee te nemen. In andere gebieden volstaat een goede antimuggenwering zoals goede muggenspray met DEET, slapen onder een klamboe en bedekkende kleding te dragen. Reizigersdiarree, dengue, en filariasis zijn ook ziektes die u kunt oplopen in Vietnam. Hier kunt u zich echter niet tegen vaccineren. Er zijn wel medicijnen voor. Vraag hiernaar tijdens het gesprek met arts of adviseur.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken