Filipijnen

De Filipijnen of Republiek der Filipijnen is een eilandengroep in Zuid-Oost Azië die bestaat uit 7641 grote en kleine eilanden waarvan de helft nog geen naam heeft. Mindanao en Luzon zijn de twee grootste eilanden. Op de kleine eilanden tref je aan wat je daar zoekt: hagelwitte stranden en helder water in alle blauwschakeringen. Je verblijft op een hutje op het strand omgeven door palmbomen. Op de grotere eilanden valt meer te beleven. Ontdek de eilanden op een scooter of jeep. Vooral op Luzon een rijke variatie aan landschappen. Grote bergketens in het noorden die aflopen naar de laagvlakte in het midden. In deze gebieden ook de meeste vulkanen. Overal op de eilanden ook schitterende rijstterrassen waarvan sommige er al meer dan 2000 jaar liggen. Veel te zien en te ontdekken. Meng je onder de zeer vriendelijke en gastvrije bevolking. Zorg dat u uw papieren in orde heeft voor uw reis. Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn en voor een verblijf van langer dan 30 dagen heeft u een visum nodig. Dan nog de juiste vaccinaties en u kunt met een veilig gevoel gaan genieten van uw vakantie op de Filipijnen. Breng daarom tijdig alle benodigde vaccinaties in kaart. Op deze pagina leest u alle informatie die u nodig hebt voor vertrek.

Verplichte inentingen voor de Filipijnen

Gele koorts

Vaccinatie tegen gele koorts is niet verplicht. Maar een bewijs van gele koorts vaccinatie is verplicht als u komt uit of langer dan 12 uur in transit bent geweest in een land hoog risico op gele koorts. Een vaccinatie beschermt levenslang. De vaccinatie tegen gele koorts is pas na 10 dagen beschermend. Zorg dat u de vaccinatie dus op tijd laat zetten.

Aanbevolen vaccinaties Filipijnen

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP- vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) . Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

BMR-vaccinatie

Er komt mazelen voor op de Filipijnen. Een vaccin voor mazelen alleen bestaat niet. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan  komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. 

Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag.  Mazelen, veel voorkomend op de Filipijnen, wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR- vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma ( RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn. Inenting bestaat uit één vaccinatie en biedt levenslange bescherming.

Hepatitis A

U kunt besmet raken met hepatitis A wanneer u in aanraking komt met besmet voedsel of drinkwater. Bij ziekte kunt u heftige leverklachten ervaren. Om ziekte te voorkomen wordt het in sommige situaties aangeraden om deze inenting voor de Filipijnen te halen. Vaccinatie bestaat uit twee verschillende injecties, waarna u voor 30 jaar beschermd bent. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden

Rabiës 

Deze infectieziekte komt voor bij zoogdieren in de Filipijnen. Deze Filipijnen vaccinatie is niet essentieel wanneer uw verblijf korter dan drie maanden duurt. Om besmetting te voorkomen is het verstandig om contact met wilde zoogdieren waar mogelijk te vermijden. Inenting is ook mogelijk en bestaat uit twee prikken met een tussenpoos van een week.

Buiktyfus

U kunt buiktyfus oplopen wanneer u besmet raakt met de salmonella bacterie. In gebieden met slechte hygiëne kant het virus worden overgebracht op anderen. Bij besmetting kunt u hoge koorts, buikpijn diarree ervaren. Deze inenting voor de Filipijnen wordt alleen geadviseerd bij een verblijf van meer dan 3 maanden.

Hepatitis B

Een hepatitis B-vaccinatie wordt geadviseerd bij een verblijf dat langer duurt dan drie maanden. Besmetting vindt plaats middels seksueel contact en bloed. Bij ziekte kunt u klachten aan uw lever ervaren. 

Tuberculose

Tuberculose komt op de Filipijnen veel vaker voor dan in Nederland. Uit het gesprek met de arts of adviseur duidelijk worden of maatregelen tegen tuberculose nodig zijn.

Op sommige eilanden komt malaria voor. Hier bestaat geen vaccin tegen. Laat u voorlichten en adviseren over middelen tegen malaria door arts of adviseur.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken