Laos 

De Democratische Volksrepubliek Laos ligt in het hart van het Indochinese schiereiland. De hedendaagse culturele en historische identiteit van Laos is terug te leiden tot een van de grootste koninkrijken van Zuidoost-Azië, namelijk het koninkrijk van Lan Xang Hom Khao. Bent u van plan om dit indrukwekkende land te bezoeken? Dan moet u een geldig paspoort en mogelijk een visum meenemen. Naast deze belangrijke papieren kunt u tevens Laos vaccinaties overwegen.

Zijn er verplichte inentingen voor Laos?

Nee, er zijn geen inentingen die verplicht zijn voordat u het land in mag. Wel zijn er aanbevelingen wat betreft Laos vaccinaties. Op basis van uw gezondheidssituatie en de aard en duur van uw reis kan uw behandelende arts ook nog andere aanbevelingen doen voor Laos vaccinaties.

Aanbevolen vaccinaties voor Laos

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Persoons- en reisgebonden Laos vaccinaties

Bovenstaande inentingen zijn niet de enige die aanbevolen worden voor een reis naar Laos. Tijdens een gesprek met uw behandelende arts kunt u specifieke informatie over uw reis bespreken. Op basis van die informatie kunt u aanvullende inentingen aanbevolen krijgen. Dit worden dan ook persoons- en reisgebonden vaccinaties genoemd. 

Als u naar Laos gaat reizen, dan kan uw arts de aanvullende vaccinaties adviseren voor de volgende ziektes:

Overige gezondheidsrisico’s in Laos

In Laos gelden ook nog een aantal andere gezondheidsrisico’s waarmee u rekening moet houden:

Reizigersdiarree    

Vaak krijgen reizigers te maken met diarree. Dit komt niet altijd door besmetting met bacterie of virus maar kan ook veroorzaakt worden door vermoeidheid, de reis of de verandering van voedsel. Drink voldoende water (uit flessen) omdat diarree uitdroging kan veroorzaken. Bij ernstige diarree is het aan te raden diarreeremmers te gebruiken. Zorg dat u die uit Nederland meeneemt

Overdraagbare ziektes door muggen

In Laos komen bepaalde muggensoorten voor waarvan bekend is staan dat ze ziektes overdragen aan mensen. Denk hierbij aan dengue, chikungunya en zika. Voor veel van deze besmettelijke infecties zijn geen vaccinaties beschikbaar. Daarom is het aan te raden om te investeren in anti-muggenproducten zoals een klamboe en een anti-muggenspray met DEET. In Laos, met name in het stroomgebied van de Mekong komt malaria voor. Ook tegen malaria bestaat (nog) geen vaccin. Bespreek met de adviseur of arts welke middelen u moet gebruiken in Laos. In stilstaand zoet water kan ook een waterslak voorkomen die de ziekte schistosomiasis kan veroorzaken. Laat u hierover informeren tijdens het adviesgesprek.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken