Benin

Benin is een republiek die gevestigd is in West-Afrika. Wanneer u een reis gaat maken naar Benin moet u beschikking hebben over een geldig paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij terugkomst. Ook wordt het aangeraden om een passende reisverzekering af te sluiten, om zodoende extra kosten van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopnames te dekken.

Verplichte vaccinaties

Voor een reis naar Benin zijn de volgende vaccinaties verplicht:

Gele koorts

In dit land komt gele koorts voor. Deze infectieziekte wordt overgebracht door muggen en veroorzaakt koorts, bloedingen en geelzucht. Het is verplicht om u hiertegen te laten vaccineren wanneer u het land binnenkomt. De inenting voor deze ziekte bestaat uit één vaccinatie. Deze geeft pas na 10 dagen bescherming en de bescherming is in principe levenslang. Mocht u Benin bezoeken bespreek dit daarom tijdig met uw arts.

Aanbevolen vaccinaties

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. Er zijn

Hepatitis A

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede prik beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste prik gegeven worden

DTP

Voor het reizen naar Benin wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP. Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

BMR-vaccinatie

In Benin heerst mazelen. Een vaccinatie tegen mazelen alleen bestaat niet. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Malaria

In Benin komt malaria voor. Het is belangrijk dat u zich beschermd tegen muggen. Er is nog geen vaccin tegen malaria. Voor Benin is het noodzakelijk om antimalariamiddelen te slikken om malaria te voorkomen. Laat u tijdig adviseren door uw arts over de juiste tabletten en andere beschermingsmiddelen.

Muggen

In Benin komen er muggen voor die andere ziektes dan malaria kunnen overdragen. Zorg ervoor dat u goed beschermd bent tegen muggenbeten door gebruik te maken van een muggenwerend middel.

Vaccinaties bij langer verblijf

Bij een langer verblijf in Benin worden de volgende inentingen aanbevolen:

Rabiës

Rabiës ook wel hondsdolheid genoemd komt voor bij zoogdieren en is overdraagbaar door een beet of lik van een besmet dier. Het best kunt u contact met dieren (zwerfhonden) vermijden. Mocht u al op voorhand denken dat contacten met dieren onvermijdelijk zullen zijn, overweeg dat een vaccinatie tegen rabiës. Leg deze vraag voor tijdens uw gesprek met arts of adviseur. Bescherming tegen rabiës is, ook na vaccinatie, nooit 100 %.  Bespreek ook de maatregelen die u moet nemen als u toch onaangenaam contact hebt gehad met een besmet dier.

Wanneer u voor langere periode naar Benin reist kunnen vaccinaties tegen hepatitis B en TBC worden overwogen. Geef aan tijdens een gesprek met uw adviseur hoe lang u denkt te gaan reizen.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken