Bhutan

Bhutan, is een land in Azië dat in de Himalaya ingeklemd ligt tussen China en India in het oostelijke gedeelte van de Himalaya. Een land van hoge bergtoppen al weet iemand precies hoe hoog; het beklimmen van de bergen is om religieuze redenen verboden. Het is een land dat behoud van natuur en cultuur nastreeft. Daarom wordt toerisme ook niet echt aangemoedigd. Je kunt alleen een reis boeken bij een Bhutaans reisbureau en reizen met een plaatselijke gids. Mocht het gelukt zijn een reis te boeken dan maak je kennis met eeuwenoude kloosters, dzongs, tempels en boeddhistische filosofie. Geen land is vergelijkbaar met magisch en mysterieus Bhutan. Haar natuur én cultuur is onaangetast. In het koninkrijk van Bhutan draait de economie namelijk op het Bruto Binnenlands Geluk: een balans tussen materieel en spiritueel geluk. Voor een reis naar dit mystieke land is een geldig paspoort en een visum vereist. In het onderstaande overzicht vindt u alle informatie over vaccinaties die u nodig heeft voor uw vertrek, zodat u onbezorgd van uw reis kan gaan genieten.

Verplichte inentingen

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Bhutan

Aanbevolen vaccinaties 

In Bhutan komen andere ziektes voor dan in Nederland. Hoewel er geen verplichte vaccinaties zijn, kan het wel wenselijk zijn vaccinaties te overwegen. Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden aan iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP- vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A- vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit 2 injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Tyfus vaccinatie

In Bhutan komt tyfus veelvuldig voor. Tyfus wordt veroorzaakt door een salmonella bacterie en komt voor in urine en ontlasting. Op plaatsen waar de hygiëne niet optimaal is bestaat de kans tyfus op te lopen. Bespreek met arts of adviseur of tyfus vaccinatie verstandig is.

Geadviseerde inentingen bij een langer verblijf

Er gelden extra adviezen omtrent vaccinaties als u van plan bent om langer dan drie maanden in het land te blijven. Bespreek uw situatie met uw arts voor een persoonlijk vaccinatieadvies.

Rabiës

In Bhutan kunt u te maken krijgen met de infectieziekte rabiës. Deze ziekte komt voor bij wilde zoogdieren en zwerfhonden. Om besmetting te voorkomen dient u direct contact met wilde zoogdieren zoveel mogelijk te vermijden. Deze Egypte inenting wordt geadviseerd bij een verblijf dat langer duurt dan drie maanden. De vaccinatie bestaat uit twee prikken met een tussenpoos van een week.

Hepatitis B

De ziekte hepatitis B wordt veroorzaakt door een virus die uw lever infecteert. Voor bescherming tegen deze ziekte heeft u drie inentingen nodig, waarna u voor de rest van uw leven beschermd bent.

Tuberculose

Tuberculose komt vaker voor in Bhutan. Omdat keuze voor maatregelen tegen tbc afhankelijk is van bepaalde factoren raden wij u aan om voor vertrek uw plannen met een arts te bespreken. De arts kan u een goed advies geven over de noodzaak van een tuberculose vaccinatie. Wanneer vaccinatie of ander tuberculose controle wenselijk is zal de arts of adviseur u verwijzen naar de tuberculose afdeling van de GGD.

Malaria

In Bhutan komt in sommige gebieden< 1700 m malaria voor. Benodigde bescherming tegen malaria kan verschillen per gebied en kan ook afhangen van uw gezondheidstoestand. Soms is het slikken van anti malariamiddel nodig. Laat u goed en tijdig voorlichten door arts of adviseur omdat soms al enige tijd voor de reis gestart moet worden met het innemen van tabletten. Zorg in elk geval dat u bedekkende kleding draagt en uzelf goed insmeert met muggenspray die DEET bevat.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op één van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken