Bolivia 

Bolivia, ligt in Zuid-Amerika en is het armste land van dat werelddeel. Bolivia kent meerdere klimaten dankzij het Andesgebergte. Zo is er een tropisch klimaat in het noorden, in het zuidoosten vind je een droog klimaat en in de hooglanden een koud klimaat. Bolivia is een land met het hoogste percentage puur inheemse indianen en nog niet overlopen door toeristen. Het is geen plek voor mensen die van luxe houden. U heeft geen visum nodig maar u moet een geldig paspoort meenemen. Dit moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij terugkomst in Nederland. U hoeft voor Bolivia geen visum aan te vragen. Naast uw reisdocumenten kunt u Bolivia vaccinaties overwegen.

Zijn er verplichte Bolivia inentingen?

Voor een reis naar Bolivia zijn de volgende vaccinaties verplicht:

Gele koorts 

Voor een bezoek aan Bolivia is een gele koorts vaccinatie niet verplicht. Wel wordt een vaccinatie aanbevolen omdat in Bolivia gele koorts heerst. Ook wordt aan de grens een geldig bewijs van gele koorts vaccinatie gevraagd als u reist vanuit een gele koorts land of in transit bent geweest voor meer dan 12 uur in een zo’n land. De vaccinatie tegen gele koorts is pas na 10 dagen beschermend. Zorg dat u de vaccinatie dus op tijd laat zetten.

Aanbevolen Bolivia vaccinaties

De vaccinaties die voor Bolivia zijn aanbevolen, zijn in het algemeen vaccinaties die voor bijna alle reizen worden geadviseerd. Bespreek uw reisplannen tijdig met arts of adviseur goed om ervoor te zorgen dat u optimaal beschermd op reis gaat. De onderstaande vaccinaties worden regelmatig aangeraden aan alle reizigers die voor een periode in dit prachtige land verblijven.

Gele koorts vaccinatie

Gele koorts komt alleen in het uiterste noorden van Bolivia voor. Gele koorts is een infectieziekte die vrij ernstig is en wordt overgebracht door muggen. De ziekte veroorzaakt koorts en mogelijk geelzucht en bloedingen. De inenting voor deze ziekte bestaat uit één vaccinatie. Deze geeft pas na 10 dagen bescherming en de bescherming is in principe levenslang. Mocht u het noorden van Bolivia bezoeken bespreek dit daarom tijdig met uw arts.

DTP 

Het DTP-vaccin beschermt tegen de ziektes difterie, tetanus en polio. Deze ziektes komen in Nederland nauwelijks meer voor omdat de meeste inwoners gevaccineerd zijn middels het RVP.  De laatste vaccinaties DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Mocht de laatste vaccinatie DTP langer dan 10 jaar geleden zijn dan si het dringende advies deze vaccinatie voor uw reis te gaan halen.

Hepatitis A 

Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Hepatitis A wordt overgedragen door contact met, door ontlasting besmet voedsel of drinkwater. De vaccinatie bestaat uit twee delen. De eerste vaccinatie geeft bescherming voor een jaar. Na de tweede vaccinatie, minimaal zes maanden na de eerste, bent u beschermd tegen hepatitis A voor 30 jaar.

Persoons- en reisgebonden inentingen

De bovenstaande vaccinaties zijn de standaard vaccinaties voor bijna iedere reiziger. Wanneer u bijvoorbeeld bijzondere sporten gaat doen of moeilijk bereikbare plaatsten gaat bezoeken of lang in Bolivia denkt te verblijven zijn wellicht nog andere vaccinaties nodig. U kunt dit in een gesprek met uw behandelend arts of een adviseur bespreken.

Rabiës vaccinatie

Als u naar Bolivia gaat reizen, dan kan uw arts aanvullende vaccinaties adviseren voor de ziekte rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd. Hondsdolheid is een zeer ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een virus en leidt vrijwel altijd tot de dood. Afhankelijk van uw reis kan hiervoor dus een inenting aanbevolen worden. De vaccinatie tegen rabiës bestaat uit 2 prikken.

Overige gezondheidsrisico’s in Bolivia

Niet voor alle ongemakken en gezondheidsrisico’s verbonden aan het reizen naar Bolivia zijn vaccinaties beschikbaar. Een voorbeeld hiervan is reizigersdiarree. Diarree kan plotseling opkomen en mogelijk voor uitdroging kan zorgen. Drink geen water uit de kraan maar uit een gesloten fles en eet geen rauw voedsel. Zo kunt u de kans op reizigersdiarree in Bolivia aanzienlijk verminderen. Het is ook verstandig om stopmiddelen tegen diarree mee te nemen.

Tuberculose

Tuberculose komt vaker voor onder de bevolking in Bolivia. Omdat keuze voor maatregelen tegen tbc afhankelijk is van bepaalde factoren raden wij u aan om voor vertrek uw plannen met een arts te bespreken. De arts kan u een goed advies geven over de noodzaak van een tuberculose vaccinatie. Wanneer vaccinatie of ander tuberculose controle wenselijk is zal de arts of adviseur u verwijzen naar de tuberculose afdeling van de GGD.

Overdraagbare ziektes door muggen

In bepaalde gebieden van Bolivia kunnen muggen voorkomen die overdraagbare ziektes met zich meebrengen. Hierbij kunt u denken aan zika, chikungunya en/of dengue. Voor deze door muggen overdraagbare ziektes is geen vaccinatie beschikbaar. Om uzelf te beschermen tegen muggen is het aan te raden om anti-muggenproducten zoals een klamboe en anti-muggenspray met DEET aan te schaffen.

Malaria

Er is malaria in Bolivia in alle gebieden < 2500 m. Deze ziekte veroorzaakt hoge koorts en wordt overgebracht door de Anopheles mug. Tegen malaria is nog geen vaccinatie ontwikkeld. Het advies is om in elk geval beschermende kleding te dragen en goed te smeren met muggenspray die DEET bevat. In sommige gevallen wordt aangeraden om gebruik te maken van tabletten ter preventie van malaria. Voor andere gebieden volstaan de beschermende middelen. Voor meer informatie en de juiste tabletten kunt u uw arts raadplegen.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken