Burkina Faso

Burkina Faso is een republiek die gevestigd is in West-Afrika. Wanneer u een reis gaat maken naar Burkina Faso moet u beschikking hebben over een geldig paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij terugkomst. Ook wordt het aangeraden om een passende reisverzekering af te sluiten, om zodoende extra kosten van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopnames te dekken.

Verplichte vaccinaties

In dit land komt gele koorts voor. Deze infectieziekte wordt overgebracht door muggen en veroorzaakt koorts, bloedingen en geelzucht. Het is verplicht om u hiertegen te laten vaccineren wanneer u het land binnenkomt.

Aanbevolen vaccinaties

Gaat u op reis naar Burkina Faso? Dan worden de volgende vaccinaties aanbevolen:

Hepatitis A

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt  zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede prik beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste prik gegeven worden

DTP

Voor het reizen naar Burkina Faso wordt aangeraden om de DTP- vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP . Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Persoonsgebonden vaccinaties en adviezen

Er zijn een aantal persoonsgebonden vaccinaties waar u rekening mee moet houden voordat u op reis gaat:

Mazelen

In Burkina Faso bestaat er een verhoogde kans op mazelen. Met de BMR-vaccinatie wordt u, naast mazelen ook beschermd tegen twee ernstige ziektes: bof en rodehond. Mazelen wordt door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden. In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma ( RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Malaria

In Burkina Faso komt malaria voor, waardoor het belangrijk is dat u zich beschermd tegen muggen. Er is nog geen vaccin tegen malaria. U kunt gebruik maken van tabletten om malaria te voorkomen. Laat u adviseren door uw arts over de juiste tabletten en andere beschermingsmiddelen.

Muggen

In Burkina Faso komen er muggen voor die andere ziektes dan malaria kunnen overdragen. Zorg ervoor dat u goed beschermd bent tegen muggenbeten door gebruik te maken van een muggenwerend middel.

Rabiës

Deze ernstige infectieziekte komt voor bij zoogdieren. Probeer contact met zoogdieren daarom te vermijden tijdens uw bezoek. Bespreek met uw arts of een vaccinatie hiertegen in uw situatie belangrijk is.

Wanneer u voor langere periode naar Burkina Faso reist kunnen vaccinaties tegen hepatitis B en TBC worden overwogen. Geef aan tijdens een gesprek met uw adviseur hoe lang u denkt te gaan reizen.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken