Afrika
Gaat u een reis maken naar het continent Afrika? Dan wilt u natuurlijk een zo goed mogelijke voorbereiding treffen. Daar hoort het uitzoeken of u vaccinaties nodig heeft ook bij. Vaccinaties beschermen u tegen verschillende infectieziekten zodat uw vakantie, avontuurlijke- of zakelijke reis niet verpest wordt. Maar als je eenmaal een infectie hebt opgelopen zou dit ook wel impact kunnen hebben op de rest van uw leven. Ga daarom altijd goed beschermd op reis door een goed advies en een vaccinatie te halen die u nodig heeft voor Afrika.
Welke vaccinaties u nodig heeft hangt af van uw bestemming, andere gebieden die u bezoekt, gezondheidssituatie, uw onderkomen en verblijfsduur in Afrika. Hieronder leest u meer over deze vaccinaties. Wilt u graag een persoonlijk advies? Maak dan vandaag nog een afspraak bij Vaccinatiewijzer.nl.
Zijn er verplichte vaccinaties voor Afrika?
In een aantal landen in Afrika is de gele koorts vaccinatie altijd verplicht. Gele koorts is een zeldzame maar zeer ernstige ziekte waaraan 50% van de besmette mensen zelfs overlijdt. U kunt besmet raken met gele koorts door steken van een mug die actief is in de vroege ochtend en namiddag. De ziekte start met een snel opkomende koorts en kan snel verergeren. Opvallende symptomen zijn geelzucht, koorts en bloedingen. Het virus komt voor in Afrika ten zuiden van de Sahara en West-Afrika. We hebben de landen voor u op een rijtje gezet:
- Angola
- Burundi
- Centraal-Afrikaanse Republiek
- Congo D.R.
- Congo
- Gabon
- Ghana
- Guinee-Bissau
- Ivoorkust
- Kameroen
- Mali
- Niger
- Oeganda
- Sierra Leone
- Togo
- Tsjaad
- Zuid-Soedan
Als u een van deze landen heeft bezocht en daarna reist naar een land die hier niet genoemd is, dan is de vaccinatie ook verplicht.
Welke vaccinaties worden geadviseerd voor Afrika?
Verder is er nog een aantal vaccinaties te noemen die niet verplicht zijn maar die geadviseerd worden voor uw trip naar Afrika. De aanbevolen vaccins voor Afrika zijn in het algemeen voor ziektes waar reizigers regelmatig mee te maken krijgen in dit deel van de wereld. Zoek daarom goed uit of u vaccinaties voor Afrika nodig heeft. Dit kunt u doen door een afspraak bij ons in te plannen. Vervolgens kunt u zorgeloos reizen door Afrika. We hebben de aanbevolen vaccinaties Afrika hieronder opgesomd:
DTP-vaccinatie
DTP is de afkorting van difterie, tetanus en polio. De DTP vaccinatie is een onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma die wij hier in Nederland kennen. De laatste vaccinatie wordt gegeven op 9-jarige leeftijd. Na een inenting bent u voor tien jaar lang beschermd. Is het dus langer dan 10 jaar geleden dat u de inenting heeft gehad en gaat u een reis maken naar een Afrikaans land? Dan is het verstandig om u opnieuw te laten vaccineren.
Hepatitis A-vaccinatie
Hepatitis A wordt ook wel besmettelijke geelzucht genoemd. De hepatitis A bacterie veroorzaakt een ontsteking in de lever. U kunt de ziekte oplopen wanneer de hygiëne niet optimaal is. Met een hepatitis A-vaccinatie bent u voor een jaar beschermd. Als u een tweede vaccinatie haalt dan bent u voor minstens 30 jaar beschermd.
BMR-vaccinatie
De BMR-vaccinatie is een vaccin dat bescherming biedt tegen de infectieziekten bof, mazelen en rode hond. Ook deze vaccinatie behoort tot het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen van 14 maanden oud krijgen de eerste inenting. De tweede inenting gebeurt op een 9 jarige leeftijd. Reist u naar een land in Afrika, bent u ouder dan 18 jaar en heeft u nog nooit een BMR vaccinatie gehad of geen mazelen doorgemaakt dan is het raadzaam u te laten vaccineren Dan is een prik voldoende.
Persoons- en reisgebonden vaccinaties Afrika
De eerder genoemde vaccinaties zijn niet de enige die aanbevolen worden als u naar Afrika reist. Vraag een adviesgesprek aan en kom erachter welke vaccinaties er nog meer nodig zijn in uw persoonlijke situatie. Afhankelijk van uw gezondheid, verblijfsduur en het doel van uw reis zouden de volgende vaccinaties nodig kunnen zijn:
- hepatitis B;
- tuberculose (TBC);
- rabiës.
Overige gezondheidsrisico’s in Afrika
In sommige delen van Afrika komt malaria voor. Dit is een ziekte die wordt veroorzaakt door een steek van een mug. Er is geen vaccin tegen malaria maar wordt geadviseerd pillen te slikken. Soms slikt u die vooraf, soms bij besmetting. Of u preventief of bij uitbraak slikt hangt af van meerdere zaken. Vraag hiernaar tijdens het adviesgesprek.
In Afrika komen er ook muggen voor die andere ziektes kunnen overbrengen zoals dengue, chikungunya of zika. Voor de meerderheid van deze ziektes zijn er geen vaccinaties beschikbaar. Vraag tijdens het adviesgesprek wat u hier het beste tegen kunt doen. Zorg er in ieder geval voor dat u genoeg preventieve middelen tegen muggen meeneemt zoals spray met DEET, dat u bedekkende kleding draagt en slaapt onder een klamboe.
Ook over deze ziektes kunt u advies vragen tijdens het adviesgesprek. Zorg er in ieder geval voor dat u genoeg preventiemiddelen meenemen zoals DEET.