Congo 

Congo-Kinshasa is de voormalig kolonie van België ligt in Centraal Afrika. De hoofdstad van Congo-Kinshasa is Kinshasa. Mocht u naar Congo willen afreizen, dan doet u er verstandig aan om vooraf de gezondheidsrisico’s te overwegen. Bespreek dit ook met een expert of uw arts om ervoor te zorgen dat u veilig en beschermd met voldoende kennis over de situatie op reis gaat. Plan uw vertrek tijdig, want sommige behandelingen vergen een langere voorbereidingsperiode.

Verplichte vaccinatie

In Congo komt gele koorts voor. Het land heeft daarom de vaccinatie verplicht. U moet voor aankomst in Congo gevaccineerd zijn tegen gele koorts. Wanneer dit niet het geval is, dan kunt u geweerd worden aan de grens. Houd er rekening mee dat een gele koorts vaccinatie pas na 10 dagen bescherming geeft.

Aanbevolen vaccinaties

De inentingen  voor Congo Kinshasa  zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor het reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) . Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt  zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede  beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Buiktyfus

Er is sinds 15 februari 2022 een uitbraak van tyfus in Congo Kinshasa. Tyfus is een ziekte van het maag-darmkanaal die veroorzaakt wordt door een bacterie. Besmetting ontstaat via voedsel,  drank of uitwerpselen. Verschijnselen zijn koorts, diarree en huiduitslag. Er op dit moment is een dringend advies een vaccinatie tegen buiktyfus te halen.

Meningokokkenvaccinatie

Op dit moment( september 2021) is een uitbraak gaande van meningokokkenziekte. Voor bepaalde groepen reizigers wordt een vaccinatie dringend aanbevolen.

Hepatitis B

Het hepatitis B vaccin is sinds 2011 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Het vaccin valt onder het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB. De kans dat u het vaccin nog niet heeft gehad is dan ook groot. Mocht u voor een korte tijd naar Congo reizen, bespreek de noodzaak van het hepatitis B vaccin dan met uw arts. Mocht u voor langere tijd naar Congo vertrekken, dan raden wij u aan uzelf hiertegen te beschermen. Daarbij kunt u gebruikmaken van het hepatitis A en hepatitis B combinatievaccin.

Tuberculose

In Congo komt tuberculose (TBC) voor. U doet er dan ook verstandig aan om uzelf hiertegen te beschermen. Wel is het zo dat dit per persoon sterk kan verschillen. Bespreek dit daarom vooraf met uw arts.

BMR- vaccinatie

In Congo-Kinshasa komt mazelen voor.  Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan  komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook Rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag.  Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Rabiës (Hondsdolheid)

Hondsdolheid (rabiës) komt voor bij zoogdieren. Door contact met de dieren kan het worden overgedragen. In de regel is het vermijden van contact met zoogdieren voldoende. Wij raden u sterk aan om uzelf te laten vaccineren tegen dit virus wanneer u voor een langere tijd naar Congo gaat.

Infectieziekten waar vaccinaties voor bestaan

Voor de volgende infectieziekten zijn vaccinaties mogelijk:

Schistosomiasis

De zoetwaterslak leeft in het zoete oppervlaktewater van Congo. De slak draagt in veel gevallen de larven van de schistosomiasis (bilharzia) worm bij zich. Het vermijden van contact met zoet oppervlaktewater is in de regel voldoende. Wanneer u voor langere tijd in Congo verblijft, dan kan het voorkomen dat u in contact komt met het zoet oppervlaktewater. Wanneer u in contact bent gekomen met het water raadpleeg dan uw arts.

Filariasis

Filariasis wordt overgedragen via een muggenbeet. De wormen nestelen zich vervolgens in de lymfebanen waarna deze opzwellen. Het is dan ook zaak om uzelf goed te beschermen tegen muggenbeten. Draag bedekkende kleding en smeer de onbedekte delen in met DEET. Hoe langer u in Congo verblijft, hoe groter de kans dat u het op loopt. Bespreek vooraf met uw arts of een deskundige wat u kunt doen wanneer u bent besmet met Filariasis.  

Malaria in Congo Kinshasa

Naast de bovenstaande infectieziekten kunt u ook gebeten worden door muggen die Malaria, dengue, chikungunya of zika bij zich dragen. U doet er verstandig aan om malariatabletten te slikken ter preventie. Begin tijdig en laat u hierover goed informeren door een arts. Het beste wat u kunt doen is uzelf beschermen tegen muggenbeten. Trek bedekkende kleding aan, slaap onder een klamboe en smeer DEET op de onbedekte huid.

Gezondheidsrisico’s in Congo Kinshasa

Reizigersdiarree is een veel voorkomende kwaal op reis, zo ook in Congo. Door het eten of drinken van besmet voedsel kunt u last krijgen van reizigersdiarree. Let  op wat u eet of drinkt; rauw voedsel of waterhoudend voedsel als fruit zijn vaak de boosdoeners.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken