China 

In China zijn andere ziektes te vinden dan in Nederland. Daarom is het belangrijk dat u zich inleest over de mogelijke risico’s voordat u aan uw reis begint. Op deze pagina vindt u alle informatie die u nodig heeft omtrent vaccinaties voor China, zodat u onbezorgd van uw reis kunt gaan genieten. 

Verplichte vaccinaties

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor China. Een gele koorts vaccinatie is in China alleen verplicht als u komt uit een land met een hoog risico op gele koorts. De bescherming treedt 10 dagen na vaccinatie in werking.

Aanbevolen vaccinaties

De inentingen voor China zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP

DTP is een afkorting voor difterie, tetanus en polio. In Nederland zijn deze ziektes vrijwel niet meer te vinden, maar in het buitenland nog wel. Een DTP- vaccinatie wordt daarom aanbevolen voor reizen naar China. Indien u alle kindervaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma hebt gekregen en geboren bent na 1950, dan is één prik voldoende. Indien dit niet het geval is luidt het advies om drie vaccinaties te halen. Dit biedt bescherming voor een periode van 10 jaar.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt  zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede  beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Persoonsgebonden vaccinaties en adviezen

In sommige situaties kunnen meer vaccinaties aanbevolen worden, bijvoorbeeld wanneer u langer dan drie maanden van plan bent om te blijven in het land. In het onderstaande overzicht vindt u voor welke vaccinaties dit geldt. Aanvullend zijn er een aantal tips en adviezen die voor alle reizigers van toepassing zijn.

Malaria

In het noorden van China bestaat er een kans op malaria. Deze ziekte veroorzaakt hoge koorts en wordt overgebracht door de Anopheles mug. Het advies is om in elk geval beschermende kleding te dragen in sommige gevallen om gebruik te maken van tabletten ter preventie van malaria. Voor meer informatie en de juiste tabletten kunt u uw arts raadplegen.

Buiktyfus

Buiktyfus wordt veroorzaakt door de salmonella bacterie. De ziekte kan voorkomen in besmet voedsel en water. Raadpleeg uw arts voor aanvullende informatie.

Hepatitis B

Bij een besmetting met hepatitis B wordt de lever geïnfecteerd door een virus. Een vaccinatie hiertegen voor uw reis naar China is niet voor iedereen noodzakelijk.

Tuberculose

Deze infectieziekte kan overgedragen worden door te hoesten. In Nederland is tuberculose vrijwel niet meer te vinden, maar in China nog wel. Bespreek samen met uw arts of vaccinatie en/of controle op besmetting voor u van toepassing is.

Rabiës

Deze infectieziekte tast uw hersenen aan en is zeer gevaarlijk. U kunt besmet raken wanneer u in aanraking bent gekomen met wilde honden en zoogdieren. Probeer direct contact met deze dieren daarom zoveel mogelijk te vermijden. Vaccinatie is ook mogelijk en bestaat uit twee prikken, met een tussenpoos van een week.

Japanse encefalitis

Bij Japanse encefalitis worden uw hersenen aangetast door een virus. Het virus wordt overgebracht door muggen, waardoor het belangrijk is dat u beschermende kleding draagt en onbedekte lichaamsdelen insmeert met een muggenwerend middel.

Tekenencefalitis

Tekenencefalitis wordt overgebracht door besmette teken en veroorzaakt een ontsteking van uw hersenen. In China bestaat er een kleine kans op besmetting. De noodzaak tot vaccinatie is persoonsgebonden.

Mazelen

In China bestaat er een verhoogd risico op mazelen. Een vaccinatie BMR wordt geadviseerd indien u niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma bent ingeënt.

Shanghai 

Gaat u niet door heel China reizen, maar beperkt u uw avontuur tot een bekende stad zoals Shanghai? Ook dan is het verstandig om met een arts uw reisplannen te bespreken. Er kunnen namelijk gezondheidsrisico’s heersen waar u Shanghai inentingen voor kunt halen. Deze Shanghai inentingen zorgen er dan voor dat u geheel beschermd en veilig van uw vakantie kunt genieten. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken