El Salvador

El Salvador, officieel de Republiek El Salvador, is een land in Centraal-Amerika. Het grenst aan Guatemala, Honduras en de Stille Oceaan, het is ongerepte en niet-toeristische. Verken het mooie landschap tijdens een van de vele wandelingen over goede wandelpaden. In de bergachtige omgeving van Perquin zijn er verschillende wandeltochten uitgezet. Naast het bijzondere landschap, heeft El Salvador ook een interessante geschiedenis. Leer meer over het revolutionaire verleden van dit land en maak kennis met de gastvrije Salvadoranen. Dwaal rond in koloniale steden en pittoreske dorpjes. El Salvador is een perfect land om te ontdekken. Als u van plan bent een reis naar of door El Salvador te maken dan is het verstandig om u goed voor te bereiden. U dient namelijk wel rekening te houden met een aantal gezondheidsrisico’s. Op deze pagina vindt u alle informatie omtrent inentingen die u nodig heeft om een veilige reis door El Salvador te maken

Verplichte inentingen El Salvador

U heeft tijdens een reis in El Salvador een verhoogd risico op (tropische) ziektes. Om uzelf (en uw kinderen) te beschermen raden wij u aan zich te laten vaccineren. Er zijn geen verplichte El Salvador inentingen wanneer u vanuit Nederland reist. 

Gele koorts

Indien u vanuit een ander land naar El Salvador reist, kan een gele koorts vaccinatie echter wel verplicht zijn. Dit is verplicht wanneer u afreist vanuit een gele koorts gebied. De vaccinatie tegen gele koorts is pas na 10 dagen beschermend. Zorg dat u de vaccinatie dus op tijd laat zetten.

Aanbevolen vaccinaties El Salvador

Naast de verplichte vaccinatie gelden er nog een aantal adviezen voor vaccinatie. De adviezen zijn sterk afhankelijk van uw gezondheidssituatie, verblijfsduur en reis en verblijfsomstandigheden. Uw arts kan een passend advies uitbrengen. 

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Vaccinaties voor een lange reis naar El Salvador

Wanneer u voor langere tijd in El Salvador verblijft kan het verstandig zijn onderstaande vaccinaties te overwegen. Vraag hiernaar in het gesprek met uw arts of adviseur.

Hepatitis B

Hepatitis B is een virusziekte die ontstekingen aan de lever veroorzaakt. U kunt het virus krijgen door seksueel contact of door contact met bloed van een besmet persoon. Om tegen deze ziekte beschermd te zijn dient u deze inenting op drie verschillende momenten te halen. Hierna bent u uw leven lang beschermd. De vaccinatie is nergens verplicht, echter wordt het bij een langdurig verblijf wel aangeraden. Raadpleeg uw arts voor een passend advies. 

Rabiës

Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, is een gevaarlijke virusziekte die bij infectie vrijwel altijd een dodelijke afloop kent. Rabiës wordt overgedragen via een besmet zoogdier, bijvoorbeeld een hond, kat of aap. Dit kan gebeuren wanneer het dier u krabt, bijt, een lik geeft aan een wondje of via de slijmvliezen. Het contact met dieren vermijden is in de regel voldoende, echter raden wij u sterk aan zich toch te laten vaccineren voor dit virus wanneer u voor langere tijd naar El Salvador gaat. 

Andere gezondheidsrisico’s 

Naast de bovenstaande vaccinatie adviezen is er ook een aantal algemene adviezen. In sommige gebieden komen muggen voor die ziektes overgedragen als chikungunya, dengue en het zikakoorts. Bescherm uzelf daarom overdag en ‘s nachts goed tegen muggenbeten. Dit kan door middel van beschermende kleding en muggenwerende olie met DEET op onbedekte lichaamsdelen. 

Een veel voorkomende klacht bij reizigers is reizigersdiarree. Diarree wordt niet altijd veroorzaakt door een virus maar kan ook optreden door oververmoeidheid of het vreemde voedsel. Wanneer u last krijgt van diarree is het verstandig om diarreeremmers te gebruiken en voldoende te drinken. Dit voorkomt uitdroging.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op één van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken