Kaapverdië

Kaapverdië is een archipel voor de kust van Afrika op de hoogte van Senegal. Het land ligt recht tegenover de Groen Kaap in Senegal en daar komt in elk geval de Nederlandse naam deels vandaan. Kaapverdië of Cabo Verde is een voormalige kolonie van Portugal. De archipel in verdeeld in de zuidelijke en noordelijke eilanden waarvan Sal en Boa Vista de meest bekende en meest bezochte zijn door zee-, zon- en zentoeristen. De sfeer op de eilanden is ontspannen, ‘morabeza’ zoals de Kaapverdianen zeggen. De eilanden zijn vulkanisch van oorsprong maar op sommige eilanden hebben wind, water en Saharazand het uiterlijk bepaald, waardoor fantastische stranden zijn ontstaan. Andere eilanden hebben een meer tropisch uiterlijk met groene hellingen en tropische wouden. De temperatuur op de eilanden is in zomer en winter gemiddeld 26 °C. Een ideale plaats om te overwinteren en daar wordt flink gebruik van gemaakt want overal op de eilanden rijzen hotels en resorts de grond uit. Voor een korte reis naar Kaapverdië volstaat een geldig paspoort. Voor een reis van langer dan 30 dagen is een visum vereist. Bekijk voordat u naar deze prachtige eilandengroep afreist in de tekst hieronder of vaccinaties zijn aanbevolen of verplicht zijn gesteld.

Verplichte vaccinatie Kaapverdië

Gele koorts komt niet voor op Kaapverdië. Wel wil Kaapverdië deze infectieziekten weren. Daarom bent u verplicht een geldig vaccinatiebewijs te bezitten als  voor aankomst in Kaapverdië in een land bent geweest met hoog risico op gele koorts. 

Aanbevolen vaccinaties Kaapverdië

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Hepatitis B-vaccinatie

Bij een verblijf langer dan 3 maanden op een van de eilanden van Kaapverdië adviseren wij u om naast de hepatitis A-vaccinatie ook de hepatitis B-vaccinatie te overwegen. U kunt, indien u nog geen hepatitis A- vaccinatie heeft gehad deze twee vaccinaties combineren. 

BMR-inentingen

Op Kaapverdië komt mazelen voor. Mazelen wordt overgedragen via druppeltjes in de lucht. Er bestaat geen losse mazelenvaccinatie maar een BMR-vaccinatie wordt gegeven. Mocht u in uw jeugd geen vaccinatie hebben gehad tegen de mazelen dan adviseren wij om dit te doen voor uw reis naar Kaapverdië. 

Malaria op Kaapverdië

Malaria komt voor op de eilanden Sao Tiago en Boa Vvista. In bepaalde gevallenen voor sommige reizigers is het verstandig om malaria middelen te gaan slikken als u Boa Vista of Santiago Eiland  bezoekt. Voor de ‘gewone’reiziger  volstaat daar het smeren met muggenwerende spray . Op de andere eilanden hoeft u zich geen zorgen te maken over malaria. Noodzaak is er wel om uzelf goed te beschermen tegen muggenbeten er komen muggen voor die ziektes kunnen overdragen. Trek daarom bedekkende kleding aan, smeermuggenolie met DEET op de onbedekte huid en slaap onder een klamboe. 

Dit is niet alleen noodzakelijk ter bescherming tegen malaria, ook om uzelf te beschermen tegen de infectieziekten dengue, zika, en chikungunya. Deze infectieziekten worden door muggen overgedragen komen op alle eilanden voor.

Gezondheidsrisico’s in Kaapverdië

Naast de infectieziekten is het goed om u persoonlijke- en voedselhygiëne te waarborgen. Dit omdat u last kunt krijgen van reizigersdiarree door het eten of drinken van besmet voedsel. Daarnaast komen seksueel overdraagbare aandoeningen vaker voor in Kaapverdië dan in Nederland. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken