Kirgizië
Kirgizië is een land centraal gelegen in Azië en staat vooral bekend om zijn ongerepte bergachtige natuur. Wanneer u afreist naar Kirgizië dient u rekening te houden met verschillende gezondheidsrisico’s. Ten eerste moet u in bezit zijn van een visum. Ten tweede is het belangrijk om te beseffen dat criminaliteit tegen buitenlanders veel voorkomt in Kirgizië. Tot slot zijn er enkele vaccinaties die u moet nemen voor uw reis naar Kirgizië. Over deze vaccinaties leest u meer op deze pagina.
Verplichte vaccinaties Kirgizië
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Krgizië.
Aanbevolen vaccinaties Kirgizië
Er is een aantal vaccinaties dat sterk wordt aanbevolen. Sommige inentingen worden sterker aanbevolen op basis van uw verblijfsduur, exacte locatie en persoonlijke situatie. Bij twijfel raden we aan om altijd contact op te nemen met een arts of de GGD.
Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat.
DTP-vaccinatie
Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP- vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.
Hepatitis A-vaccinatie
Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.
Tekenencefalitis
Tekenencefalitis is een virusinfectie die (ernstige) schade kan aanbrengen aan uw hersenen. Besmetting vindt plaats door de beet van een besmette teek of door het drinken van ongepasteuriseerde melk. Tekenencefalitis wordt nog weleens verward met de ziekte van Lyme, maar dit zijn verschillende ziektes. Wanneer je van plan bent om langer dan drie dagen in de natuur van Kirgizië te wandelen en kamperen wordt de vaccinatie tegen tekenencefalitis sterk aangeraden. De vaccinatie bestaat uit drie prikken. De tweede prik haalt u een maand na de eerste prik, de derde volgt vervolgens weer na zes tot dertien maanden. Het is aan te raden om minimaal zes maanden voor uw vertrek te beginnen met vaccineren.
Inentingen bij verblijf langer dan drie maanden
De volgende inentingen worden aangeraden wanneer u van plan bent om minimaal drie maanden in Kirgizië te verblijven: buiktyfus, hepatitis B, rabiës en in sommige gevallen tuberculose. Buiktyfus wordt veroorzaakt door de salmonellabacterie en kan onder meer hele vervelende darmklachten veroorzaken. De inenting tegen buiktyfus beschermt gedeeltelijk en tot drie jaar. Voor de inenting tegen hepatitis B zijn drie prikken nodig, met een tussenpoos van respectievelijk een maand en vijf maanden. De bescherming is dan levenslang. Rabiës staat ook wel bekend als hondsdolheid en kan fatale gevolgen hebben. De vaccinatie bestaat uit twee prikken, met een maand tussen beide prikken. Inentingen tegen tuberculose zijn levenslang, maar beschermen niet tegen alle soorten tuberculose.
Overige gezondheidsrisico’s Kirgizië
In Kirgizië komen ook de ziektes malaria en reizigersdiarree voor. Voor deze ziektes zijn geen vaccinaties, maar kun je met behulp van medicijnen en de juiste reisartikelen preventief of repressief behandelen. Malaria komt overigens alleen voor in laaggelegen gebieden in het zuiden en Bisjkek, en dan alleen in de maanden juni tot en met oktober.