Lesotho

Middenin Zuid-Afrika rijzen de reusachtige bergen op van het ministaatje Lesotho. De snelwegen zijn van zand. Voordat u naar Lesotho vertrekt, is het goed om in kaart te brengen of en welke vaccinaties aanbevolen worden. Ook is het goed te bekijken welke gezondheidsrisico’s er nog meer zijn in Lesotho. Bescherming van de persoonlijke gezondheid is essentieel om te kunnen genieten van uw reis.

Verplichte vaccinatie Lesotho

Lesotho kent geen verplichte vaccinaties.

Aanbevolen vaccinatie Lesotho

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A- vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Hepatitis B

Wanneer u voor een langere tijd naar Lesotho vertrekt, raden wij u aan om zowel voor hepatitis A als voor hepatitis B te laten vaccineren. Dit kunt u het gemakkelijkst doen via een combinatievaccin. Laat uzelf hierover inlichten door uw arts.

BMR-vaccinatie

In Lesotho komt mazelen vaak voor. Er bestaat geen vaccinatie tegen mazelen. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Rabiës (Hondsdolheid)

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, komt voor bij zoogdieren. Een besmet zoogdier kan rabiës overdragen door middel van een beet, krab of lik. In de regel is het vermijden van contact met de zoogdieren voldoende om het niet op te lopen. Mocht u voor langere tijd naar Lesotho gaan dan adviseren wij u om te kiezen voor een vaccin tegen rabiës.

Infectieziekten Lesotho

In Lesotho kunt u te maken krijgen met de volgende infectieziekte:

Schistosomiasis (bilharzia)

Naast de infectieziekten waar u uzelf tegen kunt beschermen, kunt u ook schistosomiasis oplopen in Lesotho. Dit kunt u oplopen door in contact te komen met zoet oppervlaktewater. In de Middellandse zee komt dit dus niet voor. Zaak is dan ook om contact met het zoete oppervlaktewater te vermijden in de gebieden waar schistosomiasis voorkomt. Mocht u onverhoopt toch in contact komen met het water, droog u snel af en raadpleeg een arts.

Andere gezondheidsrisico’s in Lesotho

Vaak krijgen reizigers te maken met diarree. Dit komt niet altijd door besmetting met bacterie of virus maar kan ook veroorzaakt worden door vermoeidheid, de reis of de verandering van voedsel. Drink voldoende water (uit flessen) omdat diarree uitdroging kan veroorzaken. Bij ernstige diarree is het aan te raden diarreeremmers te gebruiken. Zorg dat u die uit Nederland meeneemt.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op één van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken