Venezuela 

De Bolivariaanse Republiek Venezuela grenst aan de prachtige Caribische Zee en Atlantische Oceaan. Het Zuid-Amerikaanse land kent een grote variatie wat betreft landschappen: van uitgestrekte vlaktes tot aan de noordoostelijke uitlopers van het Andesgebergte. U kunt het allemaal bewonderen tijdens een bezoek aan Venezuela. Voordat u echter op reis gaat is het verstandig u te verdienen in de vereisten waarover u moet beschikken. Is uw paspoort bijvoorbeeld nog wel geldig en moet u misschien een visum aanvragen? Daarnaast kunt u ook stilstaan bij het halen van vaccinaties voor Venezuela. 

Zijn er verplichte vaccinaties voor Venezuela?

Gaat u op reis naar Venezuela? Dan kan de volgende vaccinatie verplicht zijn:

Gele koorts

Gele koorts vaccinatie is verplicht als u uit Brazilië komt. Voor meerdere gebieden in Venezuela wordt vaccinatie wel aanbevolen omdat daar gele koorts voorkomt.

Bespreek uw reis met adviseur of arts en laat u vaccineren tegen gele koorts als deze dat aanbeveelt.

Aanbevolen vaccinaties Venezuela

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

BMR-vaccinatie

In 2017 is in Venezuela een mazelenepidemie uitgebroken. Daarom wordt een vaccinatie sterk aanbevolen. Een vaccinatie tegen mazelen alleen bestaat niet. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Vaccinaties voor langer verblijf in Venezuela

Op basis van uw gezondheidssituatie en de aard en duur van uw reis kan de behandelende arts nog wat aanvullende vaccinaties voor Venezuela aanbevelen. Dit worden persoons- en reisgebonden inentingen genoemd, omdat u afhankelijk van de omstandigheden deze vaccinaties wel of niet nodig heeft. Wanneer u voor een periode langer dan 3 maanden in dit land verblijft, dan kan uw arts de volgende vaccinaties voor Venezuela aanraden:

Gezondheidsrisico’s zonder vaccinaties

In Venezuela loopt u niet alleen het risico om de bovenstaande ziektes op te lopen. Er zijn tevens andere aandoeningen waar helaas geen vaccinaties voor beschikbaar zijn. Zo komt naast reizigersdiarree ook schistosomiasis voor in Venezuela. Dit is een infectie veroorzaakt door de larven van een worm, namelijk de Schistosomiasis (bilharzia) worm. De larve dringen de huid binnen en veroorzaken verlammingsverschijnselen, rugpijn, koorts en hevige, jeukende uitslag.

Besmette muggen

Ten slotte komen er in Venezuela ook muggensoorten voor die ziektes kunnen overbrengen op mensen. Zo kunt u door een muggenbeet zika, dengue of chikungunya oplopen. Voor deze besmettelijke infecties zijn er geen vaccinaties voor Venezuela beschikbaar. Hierdoor moet u zelf de nodige maatregelen treffen om een muggenbeet te voorkomen. Neem bijvoorbeeld een muskietennet geïmpregneerd met insectenwerende vloeistof mee en een anti-muggenspray met DEET.

Malaria

In Venezuela loopt u risico malaria op te lopen. Ook voor malaria bestaat (nog) geen vaccinatie. Voor sommige staten in Venezuela geldt het advies muggenwerende middelen als, spray met DEET, een klamboe te gebruiken. Voor andere staten geldt het advies om malariapillen te gaan slikken. Plan daarom voor vertrek een afspraak in met een arts om de nodige maatregelen te bespreken.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken