Irak 

Irak, officieel de Republiek Irak, is een land in het Midden-Oosten dat ligt tussen Iran, Turkije, Syrië en Saudi-Arabië. Het oude Mesopotamië, de kraamkamer van de beschaving, het land tussen de Eufraat en de Tigris, ligt in het huidige Irak. Het landschap is zeer afwisselend. In het noorden het Taurusgebergte met bergen tot wel 3600 meter hoog. Daar leven hoofdzakelijk Koerden. In het noordwesten ziet men steppen en het zuiden is woestijngebied. Hier wonen voornamelijk Arabieren. Als u voor een strandvakantie gaat zult u goed moeten zoeken naar een vrij plekje. Irak dat meer dan 10 keer zo groot is als Nederland heeft een kustlijn van slechts 58 km met de Perzische Golf. In Irak is ook veel cultuur. Bezoek de ruïnes van het oude Babylon, de Mudhafaria Minaret of de graven van bekende moslims. Voor een reis naar Irak heeft u een geldig paspoort en een visum nodig. Dit kunt u aanvragen bij de ambassade in Den Haag. Het is ook belangrijk om na te gaan of u voor uw vertrek naar Irak vaccinaties moet halen. Hieronder een overzicht van verplichte een aanbevolen vaccinaties.

Verplichte vaccinaties Irak

Irak kent geen verplichte vaccinaties. Wel is een bewijs van gele koorts vaccinatie verplicht wanneer u 10 dagen voor aankomst in Irak in een land bent geweest waar gele koorts heerst. Dit is ook verplicht wanneer u een overstap van langer dan 12 uur heeft in het land waar gele koorts heerst.

Aanbevolen vaccinaties Irak

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen met uw arts of adviseur om ervoor te zorgen dat u goed  beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

BMR-vaccinatie

In Irak heerst mazelen. Een vaccinatie tegen mazelen alleen bestaat niet. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Aanbevelingen bij langer verblijf

De volgende inentingen worden aanbevolen als u naar Irak reist:

Hepatitis B

Wanneer u voor een langere periode naar Marokko gaat adviseren wij u om de hepatitis B- vaccinatie te overwegen. In 2011 is de vaccinatie aan het Rijksvaccinatieprogramma toegevoegd als: het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB.  Ook in de zorg wordt deze vaccinatie gegeven. Bespreek met de arts of vaccinatie overwogen dient te worden. Mocht u ook het hepatitis A vaccin nog missen, kunt u dit combineren door gebruik te maken van het combinatievaccin.                                       

Rabiës (hondsdolheid)

Rabiës komt voor bij zoogdieren en wordt overgedragen door een beet of lik van een besmet dier.  Het is verstandig om niet u niet in aanraking te komen met de besmette dieren. Wanneer u voor een langere periode naar Irak vertrekt, kan het raadzaam zijn uzelf tegen deze ziekte te beschermen. Bespreek dit met de arts of adviseur. 

Tyfus 

Buiktyfus wordt veroorzaakt door de salmonella bacterie en kan onder meer hele vervelende darmklachten veroorzaken. De inenting tegen buiktyfus beschermt gedeeltelijk en tot drie jaar.

Infectieziekten Irak

Naast de infectieziekten waar u zichzelf tegen kunt beschermen door vacxinatie, zijn er ook infectieziekten waar (nog) geen vaccin voor beschikbaar is. In Irak komt zo’n  infectieziekte voor genaamd schistosomiasis, ook wel bekend als bilharzia. Deze infectieziekte loopt u op door contact met zoet oppervlaktewater. U kunt uzelf hiertegen beschermen weg te blijven van zoet stilstaand  water. Mocht u wel in contact zijn met een poeltje of watertje; droog uzelf dan snel af en raadpleeg een arts. 

Gezondheidsrisico’s Irak

Andere gezondheidsrisico’s die u in acht moet nemen zijn:

Reizigersdiarree    

Vaak krijgen reizigers te maken met reizigersdiarree. Dit komt niet altijd door besmetting met bacterie of virus maar kan ook veroorzaakt worden door vermoeidheid, de reis of de verandering van voedsel. Drink voldoende water (uit flessen) omdat diarree uitdroging kan veroorzaken. Bij ernstige diarree is het aan te raden diarreeremmers te gebruiken. Zorg dat u die uit Nederland meeneemt.

Check voordat u een reis naar Irak gaat plannen of er op dat moment een positief of negatief reisadvies geldt!

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op één van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken