Malawi

Malawi, officieel de Republiek Malawi, is een land in Afrika dat grenst aan Zambia, Tanzania en Mozambique. De bevolking is zeer gastvrij. Het Malawimeer is op twee na het grootste meer in Afrika. Het helderblauwe water, de witte zandstranden en vissersbootjes geven haar een bijna Caribische uitstraling. Verken met een kajak haar vele onbewoonde eilandjes. Of pak je snorkel om een aantal van de 500 felgekleurde vissoorten te ontdekken. Malawi staat niet bekend om haar wildlife-parken en dat werkt in haar voordeel. De afwezigheid van safari toeristen zorgt voor een intiem contact met de wilde dieren. In het grootste natuurpark van Malawi, het Nyika National Park, wandel of fiets je veilig langs zebra’s, hyena’s en luipaarden. Mocht u naar Malawi willen afreizen, dan doet u er verstandig aan om vooraf de gezondheidsrisico’s te overwegen. Bespreek dit ook met een expert of uw arts om ervoor te zorgen dat u veilig en beschermd met voldoende kennis over de situatie op reis gaat. Plan uw vertrek tijdig, want sommige behandelingen vergen een langere voorbereidingsperiode.

Verplichte vaccinatie

Vanaf 17 maart 2022 is een poliovaccinatie ( DTP)  verplicht.  Van alle  reizigers die langer dan 4 weken in Malawi verblijven mag de poliovaccinatie niet langer dan 12 maanden na verlaten van het land, gegeven zijn. In Malawi komt geen gele koorts voor. U dient ook te weten dat u voor aankomst in Malawi gevaccineerd moet zijn tegen gele koorts als u reist vanuit een gele koorts land of daar langer dan 12 uur in transit bent geweest. Wanneer dit niet het geval is, dan kunt u geweerd worden aan de grens. Houd er rekening mee dat een gele koorts vaccinatie pas na 10 dagen bescherming geeft. De bescherming is levenslang.

Aanbevolen vaccinaties

De inentingen voor Malawi zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor het reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd. ( zie verplichte vaccinatie)

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

BMR-vaccinatie

In Malawi komt mazelen voor. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Vaccinaties als u langer verblijft in Malawi

Verblijft u voor langere tijd in Malawi? Dan worden de volgende vaccinaties aangeraden:

Hepatitis B

Het hepatitis B vaccin is sinds 2011 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Het vaccin valt onder het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB. De kans dat u het vaccin nog niet heeft gehad is dan ook groot. Mocht u voor een korte tijd naar Malawi reizen, bespreek de noodzaak van het hepatitis B vaccin dan met uw arts. Mocht u voor langere tijd naar Malawi vertrekken, dan raden wij u aan uzelf hiertegen te beschermen. Daarbij kunt u gebruikmaken van het hepatitis A en hepatitis B combinatievaccin.

Tuberculose

Tuberculose komt vaker voor in Malawi. Omdat keuze voor maatregelen tegen tbc afhankelijk is van bepaalde factoren raden wij u aan om voor vertrek uw plannen met een arts te bespreken. De arts kan u een goed advies geven over de noodzaak van een tuberculose vaccinatie. Wanneer vaccinatie of ander tuberculose controle wenselijk is zal de arts of adviseur u verwijzen naar de tuberculose afdeling van de GGD

Rabiës (Hondsdolheid)

Hondsdolheid (rabiës) komt voor bij zoogdieren. Door contact met de dieren kan het worden overgedragen. In de regel is het vermijden van contact met zoogdieren voldoende. Wij raden u sterk aan om uzelf te laten vaccineren tegen dit virus wanneer u voor een langere tijd naar Malawi gaat.

Schistosomiasis

De zoetwaterslak leeft in het zoete oppervlaktewater van Malawi. De slak draagt in veel gevallen de larven van de schistosomiasis (bilharzia) worm bij zich. Het vermijden van contact met zoet oppervlaktewater is in de regel voldoende. Wanneer u voor langere tijd in Malawi verblijft, dan kan het voorkomen dat u in contact komt met het zoet oppervlaktewater. Wanneer u in contact bent gekomen met het water raadpleeg dan uw arts.

Malaria in Malawi

Er is malaria in Malawi. Deze ziekte veroorzaakt hoge koorts en wordt overgebracht door de Anopheles mug. Tegen malaria is nog geen vaccinatie ontwikkeld. Het advies is om in elk geval beschermende kleding te dragen en goed te smeren met muggenspray die DEET bevat. In sommige gevallen wordt aangeraden om gebruik te maken van tabletten ter preventie van malaria. Voor andere gebieden volstaan de beschermende middelen. Voor meer informatie en de juiste tabletten kunt u uw arts raadplegen

Gezondheidsrisico’s in Malawi 

Reizigersdiarree is een veel voorkomende kwaal op reis, zo ook in Malawi. Door het eten of drinken van besmet voedsel kunt u last krijgen van reizigersdiarree. Let op wat u eet of drinkt; rauw voedsel of waterhoudend voedsel als fruit zijn vaak de boosdoeners.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op één van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken