Namibië

Namibië is een land in het zuiden van het content Afrika. Deze republiek ligt aan de kust van de Atlantische Oceaan en pal tussen Angola en Zuid-Afrika in. Namibië grenst in het oosten van het land aan Botswana. Wat vaccinaties Namibië betreft gelden enkele belangrijke verplichte inentingen. Daarnaast kent Namibië enkele vaccinaties die sterk worden aangeraden. Op deze pagina leest u meer over deze verplichte en aanbevolen inentingen en verdere gezondheidsrisico’s die u loopt bij een reis naar Namibië. 

Verplichte vaccinaties Namibië

In Namibië is geen gele koorts. Voor Namibië zelf is geen gele koorts vaccinatie verplicht. Als u echter reist vanuit een land waar gele koorts heerst geldt een verplichte inenting tegen gele koorts. 

Aanbevolen vaccinaties Namibië 

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP- vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Persoons- en reisgebonden advies inentingen Namibië

Er zijn ook nog enkele persoons- en reisgebonden adviezen met betrekking tot reizen naar Namibië. 

BMR-vaccinatie

Een vaccinatie tegen mazelen alleen bestaat niet. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Hepatitis B en rabiës (bij verblijf langer dan drie maanden)

Bent u van plan om langer dan drie maanden in Namibië te vertoeven? Dan raden we aan ook de inentingen tegen hepatitis B en rabiës (ook wel hondsdolheid genoemd) te nemen. Hepatitis B-vaccinatie bestaat uit drie prikken, waarna u levenslang beschermd bent. Begin uw vaccinatie bij voorkeur minimaal zeven maanden voor vertrek. Rabiës is een gevaarlijke ziekte en in de meeste gevallen dodelijk. De vaccinatie tegen rabiës bestaat uit twee prikken, met een tussenpoos van één week.  

Grensgebied met Angola reist, wanneer u langer dan zes maanden in Namibië verblijft of langere tijd in nauw contact denkt te gaan staan met de lokale bevolking. 

Overige gezondheidsrisico’s

Overige gezondheidsrisico’s in Namibië waar je je niet direct voor kunt vaccineren zijn onder meer, reizigersdiarree en schistosomiasis (bilharzia). Lees u goed in wat u kunt inslaan of doen om deze kwalen op reis te voorkomen. 

Malaria 

In het noordwesten van Naminië komt malaria voor.  In sommige maanden is het nodig om antimalariamiddelen te gebruiken in andere maanden volstaat een goede muggenwering.   

Tuberculose

Tuberculose – ook wel bekend onder zijn afkorting TBC – is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. De meest voorkomende TBC is longtuberculose en kan door hoesten worden overgedragen. Blijf dus bij hoestende mensen uit de buurt. 

Meningokokkenziekte

Meningokokkenziekte – of meningitis – wordt veroorzaakt door de bacterie meningokok en kan ernstige vormen aannemen, zo ook met fatale gevolgen. Deze bacterie is besmettelijk en wordt door niezen of hoesten aan andere mensen overgedragen. Het lastige is dat er meerdere van de bacteriën zijn. Reizigers naar Namibië kunnen worden ingeënt tegen de typen A, C, W135 en Y. In het geval van Namibië wordt deze vaccinatie aangeraden wanneer u naar het grensgebied met Angola afreist.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken