Oman

Oman, officieel het Sultanaat Oman, is een sultanaat in West-Azië, aan de zuidoostkust van het Arabische Schiereiland. Het grenst aan de Verenigde Arabische Emiraten in het noordwesten, Saoedi-Arabië in het westen, en Jemen in het zuidwesten. Reizen in Oman is een hele belevenis en het is zeker geen standaard reisbestemming. Je kunt in een korte tijd ontzettend veel diverse dingen zien en meemaken. Oman is een ontzettend modern land maar heeft ook echt zijn cultuur weten te behouden. Zo loopt de bevolking grotendeels in traditionele kleding en op de geitenmarkt in Nizwa voelt het alsof je tientallen jaren terug de tijd in gaat. Naast dat Oman een hele interessante cultuur heeft, vind je er ook prachtige berglandschappen, paradijselijke wadi’s en uitgestrekte woestijnen. Als u naar dit land gaat reizen, dan moet u alle documentatie op orde hebben. Ook is het belangrijk om te controleren of u Oman vaccinaties moet halen voor vertrek.

Verplichte vaccinaties Oman

Oman kent geen verplichte vaccinaties. Wel is een bewijs van gele koorts vaccinatie verplicht wanneer u 10 dagen voor aankomst in Oman in een land bent geweest waar de gele koorts heerst. Dit is ook verplicht wanneer u een overstap van langer dan 12 uur heeft in het land waar gele koorts heerst.

Meningokokken-vaccinatie

Meningitis is een hersenvliesontsteking die zowel door een bacterie als door een virus veroorzaakt kan worden. Sinds 2002 is een inenting tegen bepaalde type meningokokken opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Met deze meningitis vaccinatie bent u niet beschermd tegen alle bacteriën die meningitis veroorzaken. Bespreek met adviseur of arts of u een meningitis vaccinatie moet halen naast andere inentingen voor. Deze vaccinatie is verplicht voor alle pelgrims

U krijgt 1 vaccinatie en bent beschermd tegen een besmetting met meningokokken.

Aanbevolen vaccinaties Oman

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Aanbevelingen bij langer verblijf

De volgende inentingen worden aanbevolen bij een langer verblijf aan Oman:

Hepatitis B

Wanneer u voor een langere periode naar Oman gaat adviseren wij u om de hepatitis B-vaccinatie te overwegen. In 2011 is de vaccinatie aan het Rijksvaccinatieprogramma toegevoegd als: het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB.  Ook in de zorg wordt deze vaccinatie gegeven. Bespreek met de arts of vaccinatie overwogen dient te worden. Mocht u ook het hepatitis A vaccin nog missen, kunt u dit combineren door gebruik te maken van het combinatievaccin.                                           

Rabiës (hondsdolheid)

Deze infectieziekte komt voor bij zoogdieren en wordt overgedragen door een beet of lik van een besmet dier.  Het is verstandig om niet u niet in aanraking te komen met de besmette dieren. Wanneer u voor een langere periode naar Oman vertrekt, kan het raadzaam zijn uzelf tegen deze ziekte te beschermen. Bespreek dit met de arts of adviseur. 

Infectieziekten Oman

Naast de infectieziekten waar u uzelf kunt tegen beschermen zijn er ook infectieziekten waar (nog) geen vaccin voor is. In Oman komt een dergelijke infectieziekte voor genaamd schistosomiasis, ook wel bekend als bilharzia. Deze infectieziekte loopt u op door contact met zoet oppervlaktewater. U kunt uzelf hiertegen te beschermen door niet in contact te komen met dit type water. Mocht dit wel het geval zijn, droog uzelf dan snel af en raadpleeg een arts. 

Andere door muggen overdraagbare ziektes 

In bepaalde gebieden van Oman kunnen muggen voorkomen die overdraagbare ziektes met zich meebrengen. Hierbij kunt u denken aan zika, chikungunya en/of dengue. Voor deze door muggen overdraagbare ziektes is geen vaccinatie beschikbaar. Om uzelf te beschermen tegen muggen is het aan te raden om anti-muggenproducten zoals een klamboe en anti-muggenspray met DEET aan te schaffen. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op één van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken