Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië of Saudi-Arabië, officieel het Koninkrijk Saoedi-Arabië, is een land in het Midden-Oosten en Azië. Dit koninkrijk beslaat het grootste deel van het Arabisch Schiereiland. Het is een land waar je als toerist nauwelijks kan komen. Maar zeker de moeite waard. Saoedi-Arabië is namelijk een land van enorme tegenstellingen. Traditioneel, geheimzinnig, religieus. Maar ook een land met een jonge bevolking die grotendeels in het westen geschoold is. Een land waar de moderne architectonische hoogstandjes van Riyad en Jeddah hand in hand gaan met eeuwenoude binnensteden en kastelen.  Als u naar dit land gaat reizen, dan moet u alle documentatie op orde hebben. Ook is het belangrijk om te controleren of u Saoedi-Arabië vaccinaties moet halen voor vertrek.

Verplichte vaccinaties Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië kent geen verplichte vaccinaties. Wel is een bewijs van gele koorts vaccinatie verplicht wanneer u 10 dagen voor aankomst in Saoedi-Arabië in een land bent geweest waar de gele koorts heerst. Dit is ook verplicht wanneer u een overstap van langer dan 12 uur heeft in het land waar gele koorts heerst.

Meningokokken-vaccinatie

Meningitis is een hersenvliesontsteking die zowel door een bacterie als door een virus veroorzaakt kan worden. Sinds 2002 is een inenting tegen bepaalde type meningokokken opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Met deze meningitis vaccinatie bent u niet beschermd tegen alle bacteriën die meningitis veroorzaken. Bespreek met adviseur of arts of u een meningitis vaccinatie moet halen naast andere inentingen voor. Deze vaccinatie is verplicht voor alle pelgrims

U krijgt 1 vaccinatie en bent beschermd tegen een besmetting met meningokokken.

Aanbevolen vaccinaties Saoedi-Arabië

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

BMR-vaccinatie

In Saoedi-Arabië heerst mazelen. Een vaccinatie tegen mazelen alleen bestaat niet. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Aanbevelingen bij langer verblijf

De volgende vaccinaties worden aanbevolen bij een langer verblijf:

Hepatitis B

Wanneer u voor een langere periode naar Marokko gaat adviseren wij u om de hepatitis B- vaccinatie te overwegen. In 2011 is de vaccinatie aan het Rijksvaccinatieprogramma toegevoegd als: het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB.  Ook in de zorg wordt deze vaccinatie gegeven. Bespreek met de arts of vaccinatie overwogen dient te worden. Mocht u ook het hepatitis A vaccin nog missen, kunt u dit combineren door gebruik te maken van het combinatievaccin.                                     

Rabiës (hondsdolheid)

Rabiës komt voor bij zoogdieren en wordt overgedragen door een beet of lik van een besmet dier.  Het is verstandig om niet u niet in aanraking te komen met de besmette dieren. Wanneer u voor een langere periode naar Saoedi-Arabië vertrekt, kan het raadzaam zijn uzelf tegen deze ziekte te beschermen. Bespreek dit met de arts of adviseur. 

Infectieziekten Saoedi-Arabië

Naast de infectieziekten waar u uzelf kunt tegen beschermen zijn er ook infectieziekten waar (nog) geen vaccin voor is. In Saoedi-Arabië komt een dergelijke infectieziekte voor genaamd schistosomiasis, ook wel bekend als bilharzia. Deze infectieziekte loopt u op door contact met zoet oppervlaktewater. U kunt uzelf hiertegen te beschermen door niet in contact te komen met dit type water. Mocht dit wel het geval zijn, droog uzelf dan snel af en raadpleeg een arts. 

Gezondheidsrisico’s Saoedi-Arabië

Ook kunt u te maken krijgen met de volgende gezondheidsrisico’s:

Reizigersdiarree    

Vaak krijgen reizigers te maken met diarree. Dit komt niet altijd door besmetting met bacterie of virus maar kan ook veroorzaakt worden door vermoeidheid, de reis of de verandering van voedsel. Drink voldoende water (uit flessen) omdat diarree uitdroging kan veroorzaken. Bij ernstige diarree is het aan te raden diarreeremmers te gebruiken. Zorg dat u die uit Nederland meeneemt.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op één van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken