Sri Lanka

Sri Lanka is een eilandstaat in de Indische Oceaan en heet officieel de Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka. Het land is een populaire reisbestemming en dat is ook logisch, want het land heeft prachtige bezienswaardigheden te bieden. Toch is het belangrijk om voor een reis naar Sri Lanka goed te kijken naar de verplichte en aanbevolen vaccinaties. Op deze pagina leest u meer over deze verschillende inentingen. 

Verplichte vaccinaties Sri Lanka 

In Sri Lanka is het verplicht om te zijn ingeënt tegen gele koorts wanneer u zeven dagen voor aankomst in het land nog in een zogenaamd gele koorts land bent geweest of wanneer u in transit bent geweest in zo’n land.    

Aanbevolen inentingen Sri Lanka

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Buiktyfus

Wanneer u van plan bent om langer dan twee weken in Sri Lanka te verblijven wordt de inenting tegen buiktyfus aangeraden. Deze inenting geeft een bescherming van drie jaar. U kunt zich het beste minimaal twee weken voor vertrek laten inenten. 

Hepatitis B en rabiës 

Bent u van plan om langer dan drie maanden in Sri Lanka te verblijven? Dan raden we aan ook de inentingen tegen hepatitis B en rabiës (ook wel hondsdolheid genoemd) te nemen. De Hepatitis B- vaccinatie bestaat uit drie inentingen, waarna u levenslang beschermd bent. Begin uw vaccinatie bij voorkeur minimaal zeven maanden voor vertrek. Rabiës is een gevaarlijke ziekte en in de meeste gevallen dodelijk. De vaccinatie tegen rabiës bestaat uit twee prikken, met een tussenpoos van één week.  

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een zeldzame ziekte en vaccinatie wordt pas aangeraden in sommige speciale gevallen. Dit heeft onder meer te maken met uw reisbestemming, uw reisduur en uw persoonlijke gezondheid. Raadpleeg hiervoor een arts. Japanse encefalitis is een hersenontsteking die door een mug wordt overgebracht. Deze mug komt vooral in de buurt van rijstvelden en het platteland voor. Vaccinatie wordt aangeraden wanneer u langer dan zes maanden in een risicogebied verblijft. Vaccinatie bestaat uit twee inentingen met een tussenpoos van vier weken. 

Persoons- en reisgebonden adviezen Sri Lanka

Er zijn nog enkele andere gezondheidsrisico’s waarmee u te maken kunt krijgen als u naar Sri Lanka reist. Denk aan reizigersdiarree, schistosomiasis en filariasis. Voor deze infecties zijn echter geen vaccinaties beschikbaar. Diarree kunt u bestrijden door voldoende te drinken is het aan te raden om oral rehydration salts (ORS) en een stopmiddel voor diarree mee te nemen voor uw reis.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken