Tanzania 

Tanzania is een land in het oosten van Afrika, gelegen aan de Indische Oceaan. Het land is een van de populairste reisbestemmingen in Afrika. Tanzania heeft namelijk veel te bieden. Zo heeft het land vele natuurgebieden en is het ook voor strandliefhebbers een uitstekend land om heen te gaan. Het bekende eiland Zanzibar is onderdeel van Tanzania. Voor u op reis gaat naar Tanzania is het wel verstandig om na te gaan welke inentingen voor Tanzania nodig zijn. Op deze pagina leest u alles over welke Tanzania inentingen nodig zijn. 

Verplichte Tanzania vaccinaties

Vaccinatie tegen de ziekte gele koorts is verplicht wanneer u in de zeven voorgaande dagen voor u Tanzania binnenkomt in een zogenaamd gele koorts land bent geweest. Dit zijn landen waar gele koorts overal of in sommige gebieden veel voorkomt. Afrika kent veel landen die zijn bestempeld als gele koorts land. Wanneer u een reis maakt door Afrika is het dus raadzaam om altijd de vaccinatie tegen gele koorts te nemen. Dit dringende advies geldt al op het moment dat u een overstap maakt in een gele koorts land. De inenting tegen gele koorts geeft levenslange bescherming en kunt u het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen.

Aanbevolen vaccinaties Tanzania 

Naast de verplichte vaccinatie tegen gele koorts zijn er nog enkele inentingen die worden aanbevolen om te halen voor uw reis naar Tanzania. In sommige gevallen hangt het ook af van uw verblijfsduur, exacte verblijfplaats of persoonlijke situatie in welke mate de betreffende vaccinatie wordt aanbevolen. Het is dus altijd raadzaam om ruim voor vertrek in overleg te gaan met uw arts of de GGD. 

DTP

Ongeacht uw verblijfsduur wordt het aanbevolen om de inenting tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) te halen. De inenting tegen DTP kan last-minute worden gegeven, maar het wordt aangeraden om u minimaal tien dagen voor vertrek te laten inenten. Na inentingen bent u tien jaar beschermd tegen DTP. Wanneer u na 1 januari 1950 bent geboren, volstaat één prik voor de inenting. Bent u voor die periode geboren, krijgt u drie prikken.

Hepatitis A

Hepatitis A staat ook wel bekend als geelzucht en is een ontsteking van de lever, wat wordt veroorzaakt door een virus. Een volledige vaccinatie tegen Hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik geeft bescherming tot een jaar tegen de ziekte. Wanneer u – minimaal zes maanden na de eerste prik – de tweede prik krijgt, bent u voor dertig jaar beschermd. 

BMR

BMR staat voor Bof, Mazelen en Rode hond. De inenting tegen deze ziektes is alleen nodig wanneer u in uw jeugd niet bent ingeënt en nog nooit mazelen heeft gehad. Met een vaccinatie bent u uw leven lang beschermd.

Hepatitis B en rabiës (hondsdolheid)

Hepatitis B is een infectie van de lever dat wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus komt voor in bloed en sperma en is besmettelijk. Vaccinatie tegen hepatitis B wordt aangeraden wanneer u langer dan drie maanden in Tanzania gaat verblijven. Vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit drie prikken. Prik twee volgt een maand na prik één, waarna u na vijf maanden de derde en laatste inenting krijgt. Begin dus ruim voor vertrek met de inenting tegen hepatitis B. Voor de ziekte rabiës – beter bekend als hondsdolheid – geldt ook dat wordt aangeraden om de inenting te nemen wanneer uw verblijfsduur in Tanzania langer gaat zijn dan drie maanden. Rabiës is een ernstige ziekte en in de meeste gevallen fataal. Het kan ontstaan door infectie door een beet, krab of lik van een besmet dier. Vaccinatie tegen rabiës bestaat uit twee prikken met een tussenpoos van een week. Het beste is om drie tot vier weken voor vertrek te beginnen met de vaccinatie. 

Tuberculose 

In sommige gevallen wordt aangeraden om de inenting tegen tuberculose te nemen. Overleg met arts of GGD in uw specifieke geval. Vaccinatie tegen tuberculose geeft levenslange bescherming, maar niet tegen alle soorten tuberculose. 

Meningitis (meningokokkenziekte)

Meningitis wordt veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. Deze bacterie kan ernstige gevolgen hebben, meer dan eens met de dood tot gevolg. De bacterie wordt overgedragen door hoesten. Het wordt aanbevolen om de inenting tegen Meningitis te halen wanneer u langer dan zes maanden in Tanzania gaat verblijven. Voor reizigers biedt de vaccinatie bescherming tegen de typen A, C, W135 en Y.

Overige gezondheidsrisico’s

Naast de risico’s op ziektes waar inentingen voor zijn, liggen er nog meer risico’s op de loer bij uw vertrek naar Tanzania. Dit zijn de ziektes malaria, reizigersdiarree, dengue, filariasis en schistosomiasis. Deze ziektes zijn (preventief) te bestrijden met medicijnen. Lees u dus goed in wat u kunt doen tegen deze ziektes en welke medicijnen/reisattributen u mee moet nemen. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken