Zanzibar 

Zanzibar is een eiland aan de oostkust van Afrika en behoort bij Tanzania. Met zijn prachtige stranden is Zanzibar een populaire reisbestemming. Voor u op reis gaat naar Zanzibar is het goed om te kijken welke inentingen nodig. Deze inentingen zijn in hele grote mate hetzelfde als de verplichte inentingen voor Tanzania. Op deze pagina leest u welke inentingen nodig zijn voor Zanzibar.

Verplichte vaccinaties Zanzibar 

Vaccinatie tegen de gele koorts is verplicht wanneer u een week voor u op Zanzibar landt in een zogenaamd gelekoortsland bent geweest of wanneer u in transit bent geweest van > 12 uur in zo’n land. De inenting tegen gele koorts geeft levenslange bescherming en kunt u het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen. Als u een reis naar Zanzibar combineert met een reis naar Tanzania is het wel aan te raden een vaccinatie tegen gele koorts te laten toedienen.

Aanbevolen inentingen Zanzibar 

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A- vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Vaccinaties bij langer verblijf op Zanzibar

Wanneer u langer dan 3 maanden verblijft op Zanzibar is het verstandig onderstaande vaccinaties te overwegen.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rodehond. De inenting tegen deze ziektes is alleen nodig wanneer u in uw jeugd niet bent ingeënt en nog nooit mazelen heeft gehad. Met een vaccinatie bent u levenslang beschermd.

Hepatitis B-vaccinatie

Hepatitis B is een infectie van de lever dat wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus komt voor in bloed en sperma en is besmettelijk. Vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit drie vaccinaties. Vaccinatie 2 volgt een maand na vaccinatie 1, waarna u na 5 maanden de derde en laatste inenting krijgt. Voor uw reis bent u na 2 vaccinaties beschermd.

Rabiës

Rabiës is een ernstige ziekte en in de meeste gevallen fataal. Het kan ontstaan door infectie middels een beet, krab of lik van een besmet dier. Vaccinatie tegen rabiës bestaat uit twee prikken. Het beste is om drie tot vier weken voor vertrek te beginnen met de vaccinatie. 

Meningitis (meningokokkenziekte)

Meningitis wordt veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. Deze bacterie kan ernstige en zelfs dodelijke gevolgen hebben. De bacterie wordt overgedragen door hoesten. Het wordt aanbevolen om de inenting tegen Meningitis te halen wanneer u langer dan zes maanden in Zanzibar gaat verblijven. 

Overige gezondheidsrisico’s

Naast bovenstaande ziekten waar vaccinaties tegen zijn, zijn er meer gezondheidsrisico’s. Kijk hiervoor op de pagina over Tanzania op deze site.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken