Brazilië

Gaat u een reis maken naar Brazilië? Dan moet u goede voorbereidingen treffen. Daar hoort het uitzoeken of vaccinaties nodig in Brazilië zijn ook bij. Zijn er Denk bijvoorbeeld aan difterie, tetanus, polio, hepatitis A, hepatitis B, rabiës, tuberculose en gele koorts. Daarnaast kunnen arts nog andere vaccinaties aanbevelen. Dit advies is doorgaans afhankelijk zijn van uw gezondheidssituatie en de aard en duur van uw reis.

Verplichte vaccinaties

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Brazilië. Wel zijn er een aantal vaccinaties aan te raden, omdat deze u beter beschermen tegen ernstige ziektes die nog steeds voorkomen in het land.

Aanbevolen vaccinaties Brazilië 

Als u naar Brazilië reist, dan zijn er een aantal vaccinaties aanbevolen ongeacht de duur of het doel van uw reis. Hieronder vertellen we meer over de desbetreffende vaccinaties voor Brazilië. 

DTP- vaccinatie

Voor het reizen naar Brazilië wordt aangeraden om de DTP- vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) . Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A- vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt  zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede injectie beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste prik gegeven worden. Het beste is om de vaccinatie minimaal 2 weken voor het vertrek te halen, maar het kan ook eventueel last-minute gegeven worden. 

Hepatitis B vaccinatie

Hepatitis B is een ernstige infectieziekte waarbij de lever wordt aangetast. Dankzij de hepatitis B- vaccinatie bent u hiertegen beschermd. Er zijn in totaal 3 vaccinaties nodig en daarna bent u levenslang beschermd. U kunt het beste 7 maanden voor vertrek beginnen met de vaccinaties. Start u één maand van tevoren? Dan krijgt u vooraf 2 injecties. U bent dan wel minder goed beschermd. 

Rabiës-vaccinatie 

Een rabiës-vaccinatie beschermt u tegen de gevaarlijke infectieziekte rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd. Rabiës leidt tot zenuwverschijnselen en kunnen uiteindelijk complicaties zoals slik- en ademhalingsproblemen veroorzaken. Rabiës wordt overgedragen door besmette dieren ( loslopende honden). U heeft 2 inentingen nodig met een interval van één week om goed beschermd te zijn. Het beste is om 3 tot 4 weken voor uw vertrek naar Brazilië te beginnen. 

Gele koorts 

Gele koorts is een zeer ernstige infectieziekte. Vijftig procent van de mensen met gele koorts overlijdt aan de gevolgen van de ziekte. Gele koorts wordt overgedragen door besmette muggen en kan niet worden overgedragen van mens op mens. Gele koorts komt niet overal in Brazilië voor. Een gele koorts vaccinatie geeft in de meeste gevallen een levenslange bescherming. Deze vaccinatie kunt u het beste minimaal 10 dagen voor vertrek naar Brazilië halen. 

Overige gezondheidsrisico’s in Brazilië

In Brazilië komt op sommige plekken malaria voor, met name in het Amazonegebied. Daarom wordt het voor deze delen geadviseerd goede anti-muggen maatregelen en een noodbehandeling mee te nemen. Malariamuggen steken vooral in de vroege ochtend, ‘s avonds en ‘s nachts. Neem daarom kleding mee die het hele lichaam bedekt. Verder raden we aan om het insectenmiddel met DEET mee te nemen en te slapen onder een klamboe. Krijgt u last van koorts in Brazilië? In een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken als u koorts heeft. 

In Brazilië kunt u ook reizigersdiarree krijgen. Daarnaast komen de infectieziektes zoals dengue, schistosomiasis en filariasis die worden overgedragen door muggen of wormen. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken