Marokko

Gelegen aan de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan, grenzend aan de Westelijke Sahara en Algerije. De hoofdstad van Marokko is Rabat. Naast de talen Arabisch en Berbers wordt er in Marokko ook Frans gesproken. De rijke Marokkaanse keuken is ook in Nederland al bekend. Marokko is een prachtig land om naar op reis te gaan. Voor u dat doet, dient u wel rekening te houden met enkele vaccinaties. Welke vaccinaties dat zijn, leest u op deze pagina. 

Verplichte vaccinaties Marokko

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Marokko.

Aanbevolen vaccinaties Marokko

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

BMR-vaccinatie

Een vaccinatie tegen mazelen alleen bestaat niet. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Aanbevelingen bij langer verblijf

Verblijft u voor langere tijd in Marokko? Dan raden wij de volgende vaccinaties aan:

Hepatitis B-vaccinatie

Wanneer u voor een langere periode naar Marokko gaat adviseren wij u om het hepatitis B vaccin te halen. In 2011 is de vaccinatie aan het Rijksvaccinatieprogramma toegevoegd als: het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB.  Ook in de zorg wordt deze vaccinatie gegeven. Bespreek met de arts of vaccinatie overwogen dient te worden. Mocht u ook het hepatitis A vaccin nog missen, kunt u dit combineren door gebruik te maken van het combinatievaccin.

Buiktyfus

Bij een langer verblijf in Marokko en logies bij inwoners is de kans op buiktyfus vergroot. Persoonlijke omstandigheden en gezondheidstoestand kunnen ook meegewogen worden. Daarom dat wij u adviseren om uw reisplannen vooraf met de arts te bespreken. Vervolgens kan er een adequaat advies worden gegeven over een eventuele vaccinatie.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, komt voor bij zoogdieren. Vermijd daarom contact met zoogdieren om deze infectieziekte uit uw lichaam te houden. Wanneer u voor een lange tijd naar Marokko gaat adviseren wij u om uzelf toch te laten vaccineren tegen rabiës, dit omdat de kans op infectie groter wordt naarmate u langer in het land verblijft.

Tuberculose

Tuberculose komt vaker voor in Marokko. Omdat keuze voor maatregelen tegen tbc afhankelijk is van bepaalde factoren raden wij u aan om voor vertrek uw plannen met een arts te bespreken. De arts kan u een goed advies geven over de noodzaak van een tuberculose vaccin.

Andere infectieziekten in Marokko

Pas in Marokko op met zoet oppervlaktewater, want het water kan schistosomiasis bevatten. Vermijd daarom contact met het zoete oppervlaktewater. Mocht u toch in contact komen, droog u zo snel mogelijk af. Zo geeft u de schistosomiasis larven geen kans om via de poriën uw lichaam binnen te dringen. Na contact met het oppervlaktewater adviseren wij u om contact op te nemen met uw arts.

Malaria in Marokko

Er komt geen Malaria voor in Marokko.

Reizigersdiarree    

Vaak krijgen reizigers te maken met diarree. Dit komt niet altijd door besmetting met bacterie of virus maar kan ook veroorzaakt worden door vermoeidheid, de reis of de verandering van voedsel. Drink voldoende water (uit flessen) omdat diarree uitdroging kan veroorzaken. Bij ernstige diarree is het aan te raden diarreeremmers te gebruiken. Zorg dat u die uit Nederland meeneemt

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken