Mongolië 

Mongolië is een land in Centraal- en Oost-Azië. Het land grenst in het noorden aan de autonome republieken Altaj, Toeva en Boerjatië, alle lid van de Russische Federatie. De zuidkant van Mongolië grenst aan Mongolië. Eindeloze steppes, de Gobi-woestijn en wildparken definiëren het ruige Mongolië, waar nomaden als Dzjengis Khan hun legendarische sporen hebben achtergelaten. 

Verplichte vaccinaties

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Mongolië. Een gele koorts vaccinatie is in Mongolië alleen verplicht als u komt uit een land met een hoog risico op gele koorts. De bescherming treedt 10 dagen na vaccinatie in werking.

Aanbevolen vaccinaties

De inentingen voor Mongolië zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP

DTP is een afkorting voor difterie, tetanus en polio. In Nederland zijn deze ziektes vrijwel niet meer te vinden, maar in het buitenland nog wel. Een DTP- vaccinatie wordt daarom aanbevolen voor reizen naar Mongolië. Indien u alle kindervaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma hebt gekregen en geboren bent na 1950, dan is één prik voldoende. Indien dit niet het geval is luidt het advies om drie vaccinaties te halen. Dit biedt bescherming voor een periode van 10 jaar.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt  zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede  beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

BMR-vaccinatie

In Mongolië heerst mazelen. Een vaccinatie tegen mazelen alleen bestaat niet. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Persoonsgebonden vaccinaties en adviezen

In sommige situaties kunnen meer vaccinaties aanbevolen worden, bijvoorbeeld wanneer u langer dan drie maanden van plan bent om te blijven in het land. In het onderstaande overzicht vindt u voor welke vaccinaties dit geldt. Aanvullend zijn er een aantal tips en adviezen die voor alle reizigers van toepassing zijn.

Buiktyfus

Buiktyfus wordt veroorzaakt door de salmonella bacterie. De ziekte kan voorkomen in besmet voedsel en water. Raadpleeg uw arts voor aanvullende informatie.

Hepatitis B

Bij een besmetting met hepatitis B wordt de lever geïnfecteerd door een virus. Een vaccinatie hiertegen voor uw reis naar Mongolië is niet voor iedereen noodzakelijk.

Tuberculose

Tuberculose kan overgedragen worden door te hoesten. In Nederland is deze ziekte vrijwel niet meer te vinden, maar in Mongolië nog wel. Bespreek samen met uw arts of vaccinatie en/of controle op besmetting voor u van toepassing is.

Rabiës

Rabiës tast uw hersenen aan en is zeer gevaarlijk. U kunt besmet raken wanneer u in aanraking bent gekomen met wilde honden en zoogdieren. Probeer direct contact met deze dieren daarom zoveel mogelijk te vermijden. Vaccinatie is ook mogelijk en bestaat uit twee prikken, met een tussenpoos van een week.

Tekenencefalitis

Tekenencefalitis wordt overgebracht door besmette teken en veroorzaakt een ontsteking van uw hersenen. In Mongolië bestaat er een kleine kans op besmetting. De noodzaak tot vaccinatie is persoonsgebonden.

Meningitis

Wanneer u langer dan 6 maanden in Mongolië verblijft en intensief contact heeft met de lokale bevolking zou een vaccinatie tegen meningokokken nog een overweging zijn.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op één van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken