Mozambique 

Mozambique is een land in het oosten van Afrika, gelegen aan de Indische Oceaan. Het land is een van de minst populairste reisbestemmingen in Afrika. Toch heeft Mozambique namelijk veel te bieden. Zo heeft het land vele natuurgebieden en is het ook voor strandliefhebbers een uitstekend land om heen te gaan. Het meest bekend staat Mozambique om de schitterende duiklocaties. Voor u op reis gaat naar Mozambique is het wel verstandig om na te gaan welke inentingen en papieren voor Mozambique nodig zijn. Op deze pagina leest u alles over welke Mozambique inentingen nodig zijn

Verplichte inentingen voor Mozambique

In Mozambique komt geen gele koorts voor. Vaccinatie gele koorts en is verplicht voor mensen die voor aankomst in Mozambique in een land zijn geweest waar gele koorts voorkomt of een transit hebben gehad van > 12 uur in zo’n land. De vaccinatie tegen gele koorts is pas na 10 dagen beschermend. Zorg dat u de vaccinatie dus op tijd laat zetten.

Aanbevolen inentingen voor Mozambique

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

BMR-vaccinatie

Mazelen komt voor in Mozambique. Een vaccinatie tegen mazelen alleen bestaat niet. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Aanbevelingen bij langer verblijf

De volgende vaccinaties worden aanbevolen bij een langer verblijf:

Hepatitis B

Wanneer u voor een langere periode naar Mozambique gaat adviseren wij u om de hepatitis B-vaccinatie te overwegen. In 2011 is de vaccinatie aan het Rijksvaccinatieprogramma toegevoegd als: het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB.  Ook in de zorg wordt deze vaccinatie gegeven. Bespreek met de arts of vaccinatie overwogen dient te worden. Mocht u ook het hepatitis A vaccin nog missen, kunt u dit combineren door gebruik te maken van het combinatievaccin.

Rabiës 

Rabiës ook wel hondsdolheid genoemd komt voor bij zoogdieren en is overdraagbaar door een beet of lik van een besmet dier. Het best kunt u contact met dieren (zwerfhonden) vermijden. Mocht u al op voorhand denken dat contacten met dieren onvermijdelijk zullen zijn, overweeg dat een vaccinatie tegen rabiës. Leg deze vraag voor tijdens uw gesprek met arts of adviseur. Bescherming tegen rabiës is, ook na vaccinatie, nooit 100 %.   Bespreek ook de maatregelen die u moet nemen als u toch onaangenaam contact hebt gehad met een besmet dier.            

Tuberculose

Tuberculose (TBC) komt in Mozambique voor. Een goed advies voordat u vertrekt kan een zeer verstandige beslissing zijn. Let op dat adviezen t.b.v. tuberculose een persoonsgebonden advies is. 

Meningitis

Meningitis komt voor in van Mozambique. Wanneer u langer dan 6 maanden een ander deel van Mozambique verblijft, kan ook een vaccinatieadvies van kracht zijn.

Zoetwaterinfecties

Een infectie die voorkomt in Mozambique is schistosomiasis. Er bestaat geen vaccinatie tegen deze ziekte. U kunt dit oplopen door contact met zoet oppervlaktewater. Waarin zoetwaterslakken leven. Wanneer u in contact komt met het water komen de larven op uw huid terecht waarna ze via de poriën uw huid binnendringen. Zaak is dus om contact met water te vermijden. Mocht u onverhoopt toch in contact komen met het water droog u dan snel af en raadpleeg vervolgens een arts.

Malaria in Mozambique

Overal in Mozambique, inclusief Zanzibar komt malaria voor, behalve in gebieden > 1800 m. Mocht u naar Mozambique reizen, dan adviseren wij u om vroegtijdig te beginnen met het slikken van malariatabletten. Omdat malaria wordt overgedragen via de beet van de mug adviseren wij u ook om maatregelen te treffen tegen muggenbeten. Bespreek dit echter wel eerst met een deskundige voordat u preventief malaria pillen gaat slikken.

Naast malaria heersen ook andere infectieziekten die worden overgedragen door de mug. Zo kunt u ook dengue, zika en chikungunya krijgen door een muggenbeet waarvan de mug het virus bij zich draagt. Tref daarom maatregelen om muggenbeten te voorkomen. Trek bedekkende kleding aan, smeer de onbedekte huid in met DEET houdende middelen en slaap onder een klamboe. 

Andere gezondheidsrisico’s in Mozambique

Andere gezondheidsrisico’s die u in acht moet nemen zijn reizigersdiarree en seksueel overdraagbare aandoeningen waaronder hiv/Aids.

Reizigersdiarree

Vaak krijgen reizigers te maken met diarree. Dit komt niet altijd door besmetting met bacterie of virus maar kan ook veroorzaakt worden door vermoeidheid, de reis of de verandering van voedsel. Drink voldoende water (uit flessen) omdat diarree uitdroging kan veroorzaken. Bij ernstige diarree is het aan te raden diarreeremmers te gebruiken. Zorg dat u die uit Nederland meeneemt

Hiv/Aids en andere soa’s

Seksueel overdraagbare aandoeningen komen in Mozambique in veel meer voor dan in Nederland. Let daarom goed op en neem het zekere voor het onzekere. Mocht u meer informatie zoeken over deze onderwerpen, bezoek dan de site soaclinic.nl.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op één van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken