Senegal 

Een Afrikaanse republiek die grenst aan Gambia, Guinee, Guinee-Bissau, Mali en Mauritanië. Naast twee belangrijke rivieren (de Sénégal en de Gambia) is de hoofdstad van dit land erg bekend. Niet alleen is Dakar een grote havenstad geworden door de jaren heen, het is tevens de naamgever van de bekende Dakar-rally. Wanneer u van plan bent dit Afrikaanse land te bezoeken, dan moet u in het bezit zijn van een geldig paspoort. Verder hebben Nederlanders sinds 2015 geen visumplicht meer. Het enige waar u misschien vooraf nog aan moet denken zijn het halen van vaccins voor uw Senegal reis van start gaat.

Zijn Senegal vaccinaties verplicht?

Gaat u op reis naar Senegal? Dan kan de onderstaande vaccinatie verplicht zijn:

Gele koorts

Voor een bezoek aan Senegal is een gele koorts vaccinatie niet verplicht. Wel wordt een vaccinatie aanbevolen omdat in Senegal  gele koorts heerst. Ook wordt aan de grens een geldig bewijs van gele koorts vaccinatie gevraagd als u reist vanuit een gele koorts land of in transit bent geweest voor meer dan 12 uur in een zo’n land. De vaccinatie tegen gele koorts is pas na 10 dagen beschermend. Zorg dat u de vaccinatie dus op tijd laat zetten.

Aanbevolen vaccins Senegal

Er zijn wel vaccinaties die zeker gegeven dienen te worden zodat u een veilige en goed beschermde reis heeft. Hierom is het verstandig om vooraf uw reisplannen te bespreken met de arts en te vragen naar advies wat betreft vaccinaties voor Senegal. Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

BMR-vaccinatie

Omdat in Senegal mazelen voorkomt wordt een vaccinatie aanbevolen. Een vaccinatie tegen mazelen alleen bestaat niet. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag.  Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Persoons- en reisgebonden vaccinaties Senegal

Wanneer u langer dan 3 maanden in Senegal blijft gelden meer vaccinatie adviezen die afhankelijk zijn van uw gezondheid en de aard en duur van uw reis.  De onderstaande vaccins voor Senegal kan uw arts aanraden.

Hepatitis B-vaccinatie

Wanneer u voor een langere periode naar Senegal gaat adviseren wij u om de hepatitis B- vaccinatie te overwegen. In 2011 is de vaccinatie aan het Rijksvaccinatieprogramma toegevoegd als: het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB.  Ook in de zorg wordt deze vaccinatie gegeven. Bespreek met de arts of vaccinatie overwogen dient te worden.  Er zijn 2 vaccinaties nodig voordat u op reis gaat, De laatste vaccinatie kan na uw reis gegeven worden. Na 3 vaccinaties bent u levenslang beschermd. Mocht u ook het hepatitis A vaccin nog missen, kunt u dit combineren door gebruik te maken van het combinatievaccin.

Meningitis vaccinatie

Zowel een bacterie als een virus kan de ziekte meningitis veroorzaken. Meningitis is een hersenvliesontsteking die veroorzaakt wordt door verschillende meningokokken typen. In het Rijksvaccinatieprogramma is een meningitis vaccinatie opgenomen die u beschermt tegen bepaalde typen meningokokken. Soms kan een aanvullende meningitis vaccinatie nodig zijn. Bespreek dit met uw arts.

Rabiës vaccinatie

Verder kunt u ook hondsdolheid, ofwel rabiës, oplopen in Senegal. Rabiës is een herseninfectie dat veroorzaakt wordt door een virus dat zoogdieren met zich mee kunnen dragen. Door middel van het speeksel kan een besmet zoogdier het virus overdragen aan anderen. Dit gebeurt doorgaans via een beet, krab of lik.

Aanvullende gezondheidsrisico’s Senegal

Niet alleen de bovenstaande ziektes kunt u oplopen tijdens een bezoek aan Senegal. In dit Afrikaanse land zijn tevens andere gezondheidsrisico’s die u kunt oplopen. Een goed voorbeeld hiervan is reizigersdiarree. Dit is een zeer plots opkomende diarree die in ernstige gevallen leidt tot uitdroging. Gelukkig kunt u deze aandoening gemakkelijk vermijden: drink alleen water uit gesloten flessen, vermijd rauw voedsel en was regelmatig de handen.

Tropische ziektes overdraagbaar door muggen

In Senegal komen muggen voor waarvan bekend is dat ze dragers van tropische ziektes als chikungunya, dengue en zika. Voor deze tropische en zeer besmettelijke ziektes zijn geen vaccins beschikbaar. Laat u goed voorlichten over insectenwerende maatregelen. Denk hierbij aan een muskietennet geïmpregneerd met insectenwerende vloeistof en een spray met DEET.

Malaria 

Malaria komt voor in heel Senegal en er is (nog) geen vaccin tegen. U kunt zich naast de hierboven beschreven muggen maatregelen, beschermen tegen malaria door antimalariamiddelen te gaan slikken. De arts kan u het beste adviseren welke specifieke medicatie geschikt is voor uw reis. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken