Gabon 

Gabon, officieel de Republiek Gabon, is een land in Afrika dat grenst aan Equatoriaal-Guinea, Kameroen en Congo-Brazzaville en een lange kustlijn heeft aan de Atlantische Oceaan. Gabon is nog niet erg bekend bij toeristen maar zeker een bezoek waard. Ongeveer 80 procent van het hele landoppervlak bestaat uit tropisch regenwoud. Gabon kent een tropisch klimaat. Het is er warm en vochtig, met gemiddelde temperaturen van 26 graden. Wel is het belangrijk om ruim voor uw vertrek alle benodigde Gabon inentingen in kaart te brengen. Zo kunt u zorgeloos van uw reis gaan genieten. Op deze pagina vindt u alle verplichte en geadviseerde vaccinaties voor Gabon.

Verplichte Gabon inentingen

Het is verplicht om een Gabon inenting te halen tegen gele koorts wanneer u uit een land komt met hoog risico of 12 uur of langer in transit bent geweest in een hoogrisicoland. Vaccinatie tegen gele koorts ook zeer aanbevolen omdat er in Gabon gele koorts heerst. Indien u besmet raakt met deze ziekte kunt u de volgende ziekteverschijnselen ervaren; zeer snel opkomende koorts, hoofdpijn, bloedingen en geelzucht. Een gele koorts vaccinatie beschermt u levenslang. De vaccinatie tegen gele koorts is pas na 10 dagen beschermend. Zorg dat u de vaccinatie dus op tijd laat zetten.

Aanbevolen vaccinaties voor Gabon

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

BMR-vaccinatie

In Gabon heerst mazelen. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag.  Mazelen, veel voorkomend in Gabon, wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Overige aanbevelingen

Wanneer uw verblijf in Gabon langer duurt dan 6 weken kan ook een vaccinatie tegen meningitis worden aanbevolen. Meningitis is een ernstige ziekte die een hersenontsteking veroorzaakt.

Meningokokken-vaccinatie

Meningitis is een hersenvliesontsteking die zowel door een bacterie als door een virus veroorzaakt kan worden. Sinds 2002 is een inenting tegen bepaalde type meningokokken opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Met deze meningitis vaccinatie bent u niet beschermd tegen alle bacteriën die meningitis veroorzaken. Bespreek met adviseur of arts of u een meningitis vaccinatie moet halen naast andere inentingen voor Gabon

U krijgt 1 vaccinatie en bent beschermd tegen een besmetting met meningokokken.

Vaccinaties bij langer verblijf

Wanneer u langer dan drie maanden verwacht te blijven in het land is het verstandig onderstaande vaccinaties te overwegen. Bespreek dit met de arts of adviseur tijdens een gesprek.

Rabiës-vaccinatie

De ziekte rabiës komt voor onder zoogdieren in het land, waardoor het aangeraden wordt om direct contact met deze dieren te vermijden. Het is mogelijk om u te laten inenten tegen rabiës. Deze vaccinatie bestaat uit twee prikken met een tussenpoos van een week.

Hepatitis B-vaccinatie

In 2011 is de hepatitis B-vaccinatie aan het Rijksvaccinatieprogramma toegevoegd als: het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB.  Bespreek met de arts of vaccinatie overwogen dient te worden. Mocht u ook het hepatitis A vaccin nog missen, kunt u dit combineren door gebruik te maken van het combinatievaccin.

Overige gezondheidsadviezen

Wanneer u reist naar Gabon kan u ook risico lopen in aanraking te komen de volgende ziektes:

Tuberculose

Tuberculose komt vaker voor in Gabon. Omdat keuze voor maatregelen tegen tbc afhankelijk is van bepaalde factoren raden wij u aan om voor vertrek uw plannen met een arts te bespreken. De arts kan u een goed advies geven over de noodzaak van een tuberculose vaccinatie. Wanneer vaccinatie of ander tuberculose controle wenselijk is zal de arts of adviseur u verwijzen naar de tuberculose afdeling van de GGD.

Malaria

Er is het gehele jaar malaria in Gabon. Deze ziekte veroorzaakt hoge koorts en wordt overgebracht door de Anopheles mug. Tegen malaria is nog geen vaccinatie ontwikkeld. Het advies is om in elk geval beschermende kleding te dragen en goed te smeren met muggenspray die DEET bevat. In sommige gevallen wordt aangeraden om gebruik te maken van tabletten ter preventie van malaria. Voor andere gebieden volstaan de beschermende middelen. Voor meer informatie en de juiste tabletten kunt u uw arts raadplegen.

Andere door muggen overdraagbare ziektes 

In bepaalde gebieden van Gabon kunnen ook andere muggen voorkomen die overdraagbare ziektes met zich meebrengen. Hierbij kunt u denken aan zika, chikungunya en/of dengue. Voor deze door muggen overdraagbare ziektes is geen vaccinatie beschikbaar. Om uzelf te beschermen tegen muggen is het aan te raden om anti-muggenproducten zoals een klamboe en anti-muggenspray met DEET aan te schaffen.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op één van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken