Oeganda

Oeganda of Uganda, officieel de Republiek Oeganda of de Republiek Uganda, is een land op de evenaar in Oost-Afrika dat – met de klok mee en vertrekkend vanuit het noorden – grenst aan Zuid-Soedan, Kenia, Tanzania, Rwanda en Congo-Kinshasa. Oeganda is landschappelijk één van de meest diverse landen in Afrika. Door alle uiteenlopende leefgebieden herbergt Oeganda een verscheidenheid aan wildleven dat zelfs een doorgewinterde reiziger versteld doet staan. In de natuurparken met savannes leven leeuwen, olifanten, buffels, luipaarden, hyena’s, nijlpaarden, zebra’s en de unieke Oegandese kob. In de verschillende oerwouden van Oeganda leven maar liefst 24 apensoorten. Naast de brede verscheidenheid aan zoogdieren behoort Oeganda, met meer dan 1000 vogelsoorten, tot de meest vogelrijke landen ter wereld. En niet te vergeten: de kleurrijke en gastvrije bevolking. Hier geen dag zonder glimlach! Lees hieronder welke maatregelen je moet nemen om een onbezorgde vakantie in Oeganda tegemoet te gaan.

Verplichte vaccinaties 

De volgende vaccinaties zijn verplicht voor een reis naar Oeganda:

Gele koorts 

Gele koorts komt voor in Oeganda. Het is een infectieziekte die vrij ernstig is en wordt overgebracht door muggen. De ziekte veroorzaakt koorts en mogelijk geelzucht en bloedingen. De inenting voor deze ziekte bestaat uit één vaccinatie. Deze geeft pas na 10 dagen bescherming en de bescherming is in principe levenslang. Mocht u Oeganda bezoeken bespreek dit daarom tijdig met uw arts.

Aanbevolen vaccinaties Oeganda

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. Er zijn

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

BMR-vaccinatie

Een vaccinatie tegen mazelen alleen bestaat niet. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Tuberculose

Tuberculose komt vaker voor in Oeganda. Omdat keuze voor maatregelen tegen tbc afhankelijk is van bepaalde factoren raden wij u aan om voor vertrek uw plannen met een arts te bespreken. De arts kan u een goed advies geven over de noodzaak van een tuberculose vaccinatie. Wanneer vaccinatie of ander tuberculose controle wenselijk is zal de arts of adviseur u verwijzen naar de tuberculose afdeling van de GGD.

Rabiës

Rabiës ook wel hondsdolheid genoemd komt voor bij zoogdieren en is overdraagbaar door een beet of lik van een besmet dier. Het best kunt u contact met dieren (zwerfhonden) vermijden. Mocht u al op voorhand denken dat contacten met dieren onvermijdelijk zullen zijn, overweeg dat een vaccinatie tegen rabiës. Leg deze vraag voor tijdens uw gesprek met arts of adviseur. Bescherming tegen rabiës is, ook na vaccinatie, nooit 100 %.  Bespreek ook de maatregelen die u moet nemen als u toch onaangenaam contact hebt gehad met een besmet dier

Aanbevelingen bij langer verblijf

De volgende inentingen worden aanbevolen bij een langer verblijf:

Hepatitis B-vaccinatie

Wanneer u voor een langere periode naar Oeganda gaat adviseren wij u om de hepatitis B-vaccinatie te overwegen. In 2011 is de vaccinatie aan het Rijksvaccinatieprogramma toegevoegd als: het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB.  Bespreek met de arts of vaccinatie overwogen dient te worden. Mocht u ook het hepatitis A vaccin nog missen, kunt u dit combineren door gebruik te maken van het combinatievaccin.

Meningokokkenvaccinatie

Een meningokokkeninfectie verloopt snel en verraderlijk. Van een licht verkoudheid kan de infectie snel overgaan op bloedvergiftiging en shock. Vaccinatie wordt aanbevolen voor Oeganda. Neem tijdig contact op met een vaccinatiecentrum om een afspraak voor deze vaccinatie te plannen.

Door muggen overdraagbare ziektes 

In heel Oeganda loopt u kans besmet te worden met malaria. Deze ziekte veroorzaakt hoge koorts en wordt overgebracht door de Anopheles mug. Tegen malaria is nog geen vaccinatie ontwikkeld. Het advies is om in elk geval beschermende kleding te dragen en goed te smeren met muggenspray die DEET bevat. Gebruik van tabletten ter preventie van malaria wordt het gehele jaar aanbevolen. Neem tijdig contact op als u reisplannen heeft omdat het soms nodig is dat u voordat u op reis gaat al pillen gaat slikken. Voor meer informatie en de juiste tabletten kunt u uw arts raadplegen.

In Oeganda komen muggen voor die overdraagbare ziektes met zich meebrengen. Hierbij kunt u denken aan zika, chikungunya en/of dengue. Voor deze door muggen overdraagbare ziektes is geen vaccinatie beschikbaar. Om uzelf te beschermen tegen muggen is het aan te raden om anti-muggenproducten zoals een klamboe en anti-muggenspray met DEET aan te schaffen.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op één van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken