Pakistan 

Pakistan is een zeer groot land, gelegen in Zuid-Azië tussen India, Afghanistan, Iran, China en de Arabische zee in. Het landschap van Pakistan is erg divers. In het noorden vind je vooral veel grote en hoge bergen met drie van de grootste bergketens ter wereld, de Hindu Kush, het Karakoram-gebergte en de Himalaya. Daarnaast bestaat een groot deel van het landschap uit rivieren. De Punjab en de Sind-vlaktes van de rivier de Indus en haar 5 grote zijrivieren zijn erg belangrijk voor het land, omdat zij veel water aanvoeren. Een prachtig land om te bezoeken maar niet zonder de juiste voorbereiding. In het onderstaande overzicht vindt u alle informatie die u nodig heeft voor uw vertrek, zodat u onbezorgd van uw reis kan gaan genieten.

Verplichte inentingen

In Pakistan geldt sinds 2 december 2021 een verplichting  voor poliovaccinatie (DTP). Pakistan kent verder geen verplichte vaccinaties. Wel wordt aan de grens een geldig bewijs van gele koorts vaccinatie gevraagd als u reist vanuit een gele koorts land. De vaccinatie tegen gele koorts is pas na 10 dagen beschermend. Zorg dat u de vaccinatie dus op tijd laat zetten.

Aanbevolen vaccinaties 

In Pakistan komen andere ziektes voor dan in Nederland. Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden aan iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd. (zie verplichte vaccinaties)

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit 2 injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

BMR-vaccinatie

Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag.  Mazelen, in Pakistan veel voorkomend, wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR- vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Tyfusvaccinatie

In Pakistan komt tyfus veelvuldig voor. Tyfus wordt veroorzaakt door een salmonella bacterie en komt voor in urine en ontlasting. Op plaatsen waar de hygiëne niet optimaal is bestaat de kans tyfus op te lopen. Bespreek met arts of adviseur of tyfus vaccinatie verstandig is.

Geadviseerde inentingen bij een langer verblijf

Er gelden extra adviezen omtrent vaccinaties als u van plan bent om langer dan drie maanden in het land te blijven. Bespreek uw situatie met uw arts voor een persoonlijk vaccinatieadvies.

Rabiës

In Pakistan kunt u te maken krijgen met de infectieziekte rabiës. Deze ziekte komt voor bij wilde zoogdieren en zwerfhonden. Om besmetting te voorkomen dient u direct contact met wilde zoogdieren zoveel mogelijk te vermijden. Deze Egypte inenting wordt geadviseerd bij een verblijf dat langer duurt dan drie maanden. De vaccinatie bestaat uit twee prikken met een tussenpoos van een week.

Hepatitis B

De ziekte hepatitis B wordt veroorzaakt door een virus die uw lever infecteert. Voor bescherming tegen deze ziekte heeft u drie inentingen nodig, waarna u voor de rest van uw leven beschermd bent.

Tuberculose

Tuberculose komt vaker voor in Pakistan. Omdat keuze voor maatregelen tegen tbc afhankelijk is van bepaalde factoren raden wij u aan om voor vertrek uw plannen met een arts te bespreken. De arts kan u een goed advies geven over de noodzaak van een tuberculose vaccinatie. Wanneer vaccinatie of ander tuberculose controle wenselijk is zal de arts of adviseur u verwijzen naar de tuberculose afdeling van de GGD.

Malaria

In Pakistan komt in de gebieden < 2500 m malaria voor. Benodigde bescherming tegen malaria kan verschillen per gebied. Soms is het slikken van anti malariamiddel nodig. Laat u goed voorlichten door arts of adviseur. Zorg in elk geval dat u bedekkende kleding draagt en uzelf goed insmeert met muggenspray die DEET bevat.

Andere door muggen overdraagbare ziektes 

In Pakistan komen muggen voor die overdraagbare ziektes met zich meebrengen. Hierbij kunt u denken aan zika, chikungunya en/of dengue. Voor deze door muggen overdraagbare ziektes is geen vaccinatie beschikbaar. Om uzelf te beschermen tegen muggen is het aan te raden om anti-muggenproducten zoals een klamboe en anti-muggenspray met DEET aan te schaffen.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op één van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken