Kenia 

Het in Oost-Afrika gelegen land grenst onder andere aan Uganda en Tanzania. De hoofdstad van Kenia is Nairobi. In Kenia wordt betaald met de Keniaanse Shilling. Omdat Kenia een voormalige kolonie van het Verenigd Koninkrijk is, wordt er in Kenia naast de lokale talen en Swahili ook veel Engels gesproken. Wanneer u van plan bent te reizen door dit land, dan doet u er goed aan om na te gaan of u vaccinaties voor Kenia nodig heeft.

Verplichte inentingen voor Kenia

Kenia is wat gele koorts betreft verdeeld. West Kenia is een hoog risicogebied, Oost-Kenia een laag risicogebied voor gele koorts. Vaccinatie gele koorts wordt aanbevolen voor het gehele land en is verplicht voor mensen die 10 dagen voor aankomst in Kenia in een land zijn geweest waar gele koorts voorkomt.

Aanbevolen inentingen voor Kenia

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

BMR-vaccinatie

Mazelen komt voor in Kenia. Een vaccinatie tegen mazelen alleen bestaat niet. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Aanbevelingen bij langer verblijf

Verblijft u voor langere tijd in Kenia? Dan raden wij de volgende vaccinaties aan:

Hepatitis B-vaccinatie

Wanneer u voor een langere periode naar Kenia gaat adviseren wij u om de hepatitis B-vaccinatie te overwegen. In 2011 is de vaccinatie aan het Rijksvaccinatieprogramma toegevoegd als: het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB.  Ook in de zorg wordt deze vaccinatie gegeven. Bespreek met de arts of vaccinatie overwogen dient te worden. Mocht u ook het hepatitis A vaccin nog missen, kunt u dit combineren door gebruik te maken van het combinatievaccin.

Rabiës 

Rabiës ook wel hondsdolheid genoemd komt voor bij zoogdieren en is overdraagbaar door een beet of lik van een besmet dier. Het best kunt u contact met dieren (zwerfhonden) vermijden. Mocht u al op voorhand denken dat contacten met dieren onvermijdelijk zullen zijn, overweeg dat een vaccinatie tegen rabiës. Leg deze vraag voor tijdens uw gesprek met arts of adviseur. Bescherming tegen rabiës is, ook na vaccinatie, nooit 100 %.   Bespreek ook de maatregelen die u moet nemen als u toch onaangenaam contact hebt gehad met een besmet dier.            

Tuberculose

Tuberculose (TBC) komt in Kenia voor. Een goed advies voordat u vertrekt kan een zeer verstandige beslissing zijn. Let op dat adviezen t.b.v. tuberculose een persoonsgebonden advies is. 

Meningitis

Meningitis komt voor in het noordwesten van Afrika. Verblijft u langer dan 6 weken in de winter of lente in het noordwesten van Kenia? Dan adviseren wij u zich te laten vaccineren tegen meningitis. Wanneer u langer dan 6 maanden een ander deel van Kenia verblijft, kan ook een vaccinatie advies van kracht zijn.

Zoetwaterinfecties

Een infectie die voorkomt in Kenia is schistosomiasis. Er bestaat geen vaccinatie tegen deze ziekte. U kunt dit oplopen door contact met zoet oppervlaktewater. Waarin zoetwaterslakken leven. Wanneer u in contact komt met het water komen de larven op uw huid terecht waarna ze via de poriën uw huid binnendringen. Zaak is dus om contact met water te vermijden. Mocht u onverhoopt toch in contact komen met het water droog u dan snel af en raadpleeg vervolgens een arts.

Malaria in Kenia

Overal in Kenia komt malaria voor, behalve in behalve Nairobi. Mocht u naar Kenia reizen, dan adviseren wij u om vroegtijdig te beginnen met het slikken van malariatabletten. Omdat malaria wordt overgedragen via de beet van de mug adviseren wij u ook om maatregelen te treffen tegen muggenbeten. Bespreek dit echter wel eerst met een deskundige voordat u preventief malariapillen gaat slikken. Naast malaria heersen ook andere infectieziekten die worden overgedragen door de mug. Zo kunt u ook dengue, zika en chikungunya krijgen door een muggenbeet waarvan de mug het virus bij zich draagt. Tref daarom maatregelen om muggenbeten te voorkomen. Trek bedekkende kleding aan, smeer de onbedekte huid in met DEET houdende middelen en slaap onder een klamboe. 

Andere gezondheidsrisico’s in Kenia

Andere gezondheidsrisico’s die u in acht moet nemen zijn reizigersdiarree en seksueel overdraagbare aandoeningen waaronder hiv/Aids.

Reizigersdiarree

Vaak krijgen reizigers te maken met diarree. Dit komt niet altijd door besmetting met bacterie of virus maar kan ook veroorzaakt worden door vermoeidheid, de reis of de verandering van voedsel.

Drink voldoende water (uit flessen) omdat diarree uitdroging kan veroorzaken. Bij ernstige diarree is het aan te raden diarreeremmers te gebruiken. Zorg dat u die uit Nederland meeneemt

Hiv/Aids en andere soa’s

Seksueel overdraagbare aandoeningen komen in Kenia in veel meer voor dan in Nederland. Let daarom goed op en neem het zekere voor het onzekere. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken