Madagaskar 

Madagaskar, of officieel de Republiek Madagaskar, is een eiland en een land ten oosten van het vasteland van het continent Afrika. Het ligt tegenover Mozambique en is bijna het grootste eiland ter wereld. Madagaskar hoort bij Afrika maar als je het landschap bekijkt lijkt het meer bij Azië te horen. Madagaskar wordt ook wel het ‘Rode Eiland’ genoemd omdat het centrale deel van het eiland bestaat uit een hoogvlakte met rotsachtige rode grond. Madagaskar kent een arme bevolking maar een rijke en unieke flora en fauna. Het land kent ook een tropisch regenwoud, woestijn, moerassen, rijstterrassen en zandstranden. Alles is te vinden op Madagaskar. Aan de kust verschijnen inmiddels hotels en toeristische- en kuuroorden. Voor u op reis gaat naar Madagaskar is het verstandig om na te gaan welke inentingen en papieren voor Madagaskar nodig zijn. Op deze pagina leest u alles over welke inentingen voor Madagaskar nodig zijn.

Verplichte inentingen voor Madagaskar

De volgende inentingen zijn verplicht als u reist naar Madagaskar:

Gele koorts 

Voor een bezoek aan Madagaskar is een gele koorts vaccinaties niet verplicht. Wel wordt aan de grens een geldig bewijs van gele koorts vaccinatie gevraagd als u reist vanuit een gele koorts land of in transit bent geweest voor meer dan 12 uur in een zo’n land. De vaccinatie tegen gele koorts is pas na 10 dagen beschermend. Zorg dat u de vaccinatie dus op tijd laat zetten.

Polio

M.i.v. 27 mei 2021 is een poliovaccinatie verplicht als u  4 weken of langer naar Madagaskar gaat. De laatste poliovaccinatie moet korter dan 1 jaar voor de reis gegeven zijn. (polio is een van de componenten van de DTP-vaccinatie).

Aanbevolen inentingen voor Madagaskar

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

BMR-vaccinatie

Mazelen komt voor in Madagaskar. Een vaccinatie tegen mazelen alleen bestaat niet. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Aanbevelingen bij langer verblijf

Vertrekt u voor langere tijd naar Madagaskar? Dan worden de volgende vaccinaties aanbevolen:

Hepatitis B

Wanneer u voor een langere periode naar Madagaskar gaat adviseren wij u om de hepatitis B-vaccinatie te overwegen. In 2011 is de vaccinatie aan het Rijksvaccinatieprogramma toegevoegd als: het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB.  Ook in de zorg wordt deze vaccinatie gegeven. Bespreek met de arts of vaccinatie overwogen dient te worden. Mocht u ook het hepatitis A vaccin nog missen, kunt u dit combineren door gebruik te maken van het combinatievaccin.

Rabiës 

Rabiës ook wel hondsdolheid genoemd komt voor bij zoogdieren en is overdraagbaar door een beet of lik van een besmet dier. Het best kunt u contact met dieren (zwerfhonden) vermijden. Mocht u al op voorhand denken dat contacten met dieren onvermijdelijk zullen zijn, overweeg dat een vaccinatie tegen rabiës. Leg deze vraag voor tijdens uw gesprek met arts of adviseur. Bescherming tegen rabiës is, ook na vaccinatie, nooit 100 %.   Bespreek ook de maatregelen die u moet nemen als u toch onaangenaam contact hebt gehad met een besmet dier.            

Tuberculose

Tuberculose (TBC) komt in Madagaskar voor. Een goed advies voordat u vertrekt kan een zeer verstandige beslissing zijn. Let op dat adviezen t.b.v. tuberculose een persoonsgebonden advies is. 

Zoetwaterinfecties

Een infectie die voorkomt op Madagaskar is schistosomiasis. Er bestaat geen vaccinatie tegen deze ziekte. U kunt dit oplopen door contact met zoet oppervlaktewater. Waarin zoetwaterslakken leven. Wanneer u in contact komt met het water komen de larven op uw huid terecht waarna ze via de poriën uw huid binnendringen. Zaak is dus om contact met water te vermijden. Mocht u onverhoopt toch in contact komen met het water droog u dan snel af en raadpleeg vervolgens een arts.

Malaria op Madagaskar

Overal op Madagaskar komt het gehele jaar malaria voor. Mocht u naar Madagaskar reizen, dan adviseren wij u om vroegtijdig te beginnen met het slikken van malariatabletten. Omdat malaria wordt overgedragen via de beet van de mug adviseren wij u ook om maatregelen te treffen tegen muggenbeten. Bespreek dit echter wel eerst met een deskundige voordat u preventief malariapillen gaat slikken.

Naast malaria heersen ook andere infectieziekten die worden overgedragen door de mug. Zo kunt u ook dengue, zika en chikungunya krijgen door een muggenbeet waarvan de mug het virus bij zich draagt. Tref daarom maatregelen om muggenbeten te voorkomen. Trek bedekkende kleding aan, smeer de onbedekte huid in met DEET houdende middelen en slaap onder een klamboe. 

Andere gezondheidsrisico’s op Madagaskar

Andere gezondheidsrisico’s die u in acht moet nemen zijn reizigersdiarree en seksueel overdraagbare aandoeningen waaronder hiv/Aids.

Reizigersdiarree

Vaak krijgen reizigers te maken met reizigersdiarree. Dit komt niet altijd door besmetting met bacterie of virus maar kan ook veroorzaakt worden door vermoeidheid, de reis of de verandering van voedsel.

Drink voldoende water (uit flessen) omdat diarree uitdroging kan veroorzaken. Bij ernstige diarree is het aan te raden diarreeremmers te gebruiken. Zorg dat u die uit Nederland meeneemt

Hiv/Aids en andere soa’s

Seksueel overdraagbare aandoeningen komen op Madagaskar in veel meer voor dan in Nederland. Let daarom goed op en neem het zekere voor het onzekere. Mocht u meer informatie zoeken over deze onderwerpen, bezoek dan de site soaclinic.nl.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken